A palesztin munkások többé nem utazhatnak egy buszon az izraeliekkel

2015 május 20., szerda 6:41
365

Update, 10.55: Benjamin Netanjahu miniszterelnök azóta bejelentette a program felfüggesztését.

Korábban írtuk: Az izraeli védelmi minisztérium bejelentése szerint három hónapon át, szerdától próbaüzemként fogják tesztelni a rendszert, aminek a lényege, hogy a Ciszjordániában dolgozó palesztinok munka után nem utazhatnak majd egy buszon izraeli állampolgárokkal hazafele.

Azok a palesztinok, akik izraeli területre járnak át dolgozni, ezentúl ugyanazon az ellenőrzőponton mehetnek csak vissza, ahol megérkeztek, és nem mehetnek fel izraeli buszokra.

Emberi jogi szervezetek szerint az új szabályozás egyes munkások közlekedéssel töltött idejét akár két órával is meghosszabbíthatja.

Tüntetők Hebronban idén áprilisban (AHMAD GHARABLI / AFP)

Idáig az volt a helyzet, hogy a palesztin munkások miután beléptek Izraelbe, bármelyik ellenőrzőponton el is hagyhatták az országot, így lehetett tervezni az utazással. Most viszont a csak ugyanazon a ponton ki, amin be-elv alapján jelentős pluszkerülőkre fognak kényszerülni.

Az elmúlt években a telepesek között megindult már a kampány a buszokon történő elkülönítés érdekében.

Korábban katonai és biztonsági vezetők is képtelenségnek nevezték, hogy a közös buszon történő utazás bármiféle biztonsági kockázatot jelentene, hiszen ezek a munkások naponta járnak át Izraelbe, ha meg akarnák támadni az országot, simán megtehetnék, nem csak a Ciszjordánia felé vezető buszúton.

A minisztérium előre sejti hogy lesznek majd nehézségeik, ha bíróság előtt kell majd megvédeni a lépést, és azt, hogy ezt nem rasszista, hanem biztonsági okok indokolták. Épp ezért kerülhetett bele a szabályozásba az ellenőrzőpontokról szóló rész, mert maga a külön busz teljesen védhetetlen lett volna jogi szempontból.

Emberi jogi szervezetek várhatóan így is a legfelső bírósághoz fognak fordulni a törvény miatt. (AFP, Haaretz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt