Hazudik? Nem hazudik? Román? - Orbán strasbourgi fellépésének legfontosabb kérdései

politika
2015 május 20., 10:37
comments 548

Hétfőn Strasbourgban lépett fel Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök előbb az Európai Parlamentben beszélt, ahol nagyon kínos perceket élt át, miután kiderült, hogy a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is elítéli, amit a magyar kormány a halálbüntetés lebegtetésével és a bevándorlással kapcsolatos hangulatkeltéssel csinál.

A parlamenti vita után Orbán sajtótájékoztatót tartott, ami már simább menet volt. A nap legérdekesebb szóváltására mégis ezen került sor. Hegyi Gyula egykori MSZP-s politikus a Népszava képviseletében azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miért mondta azt beszédében, hogy "Magyarország a magyaroké". Amire Orbán Viktor azt mondta, hogy ő nem mondott ilyet. A parlamenti beszéd és a sajtótájékoztató releváns részletét, ebben a videóban lehet megnézni:

Orbán Viktor ezt mondta:

"Mi magyarok azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni Magyarországot is magyar országnak."

Hegyi Gyula pedig azt, hogy

"Ha Magyarország a magyaroké, akkor a Magyarországon élő szlovákok, románok, szerbek mit gondoljanak, és egyetért-e egy olyan mondattal, hogy Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké?"

Amire Orbán azt válaszolja, hogy

"Ez a mondat ma itt nem hangzott el."

Négy lehetséges magyarázat van

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.