Újabb határozott lépéseket tesz a kormány az átláthatatlanság irányába

gazdaság
2015 május 20., 17:26
comments 205

Megjelent a 2016-os költségvetést megalapozó salátatörvény, ami most egész rövid, csak 28 oldal (perverzeknek itt van pdfben). De elég nagy horderejű dolgok vannak benne.

Még nehezebb lesz átlátni a kormány működését

Ebbe az irányba mutat, hogy a kormány még a mostaninál is jobban korlátozná a költségvetés tervezésekor nyilvánosságra hozható adatok és számítások körét, mivel az adatok nyilvánossága – kapaszkodjanak meg –

"mind a külső befolyástól mentes tervezést, mind pedig az ország pénzügyi és gazdasági érdekeit veszélyeztetnék."

Pff.

Az államháztartás finanszírozásával és az adósságkezeléssel kapcsolatos, "stratégiai jelentőségű" adatok 2 évig nem lesznek nyilvánosak a javaslat szerint, mivel az az "alacsony költségen történő finanszírozást veszélyezteti".

Ezen kívül mostantól nem fogják megkövetelni, hogy az állami szervezetek szervezeti és működési szabályzatát a minisztérium honlapján közzétegyék, nyilván hogy még nehezebb legyen belelátni a kormány működésébe.

Még könnyebb pénzmosás

Az SMSZ (Stabilitás és Megtakarítási Számla) nevű, pénzmosás-legalizáló projekt újabb könnyítést kap. Eddig 5 évig a számlán kellett tartani a pénzt, és ha valaki feltörte, akkor a 16 százalék feletti részre be kellett fizetni az adót. Most egy év után már fel lehet törni, és 10 százalékra csökken a büntetőadó. Ezzel most tényleg globális topterméket hoztunk létre a pénzmosási piacon.

Új adósságszabály a régi helyett

"Ha a költségvetési évre előrejelzett infláció és a bruttó hazai termék reál növekedési üteme közül legalább az egyik nem haladja meg a 3 százalékot, a központi költségvetésről szóló törvényben az (1) bekezdésben foglalt értéket (deficitszámot) oly módon kell meghatározni, hogy az államadósság-mutatónak a viszonyítási évhez viszonyított csökkenése legalább 0,1 százalékpontot érjen el."

Egyebek

Csúszik a szociális temetés és az egységes dohányelosztók bevezetése. Jön a hatósági áras, egységesen 15 százalékos hírügynökségi bónusz. A nemzetgazdasági miniszter kiküldhet költségvetési főfelügyelőket bármilyen állami szervhez vagy céghez, ha azok "részben vagy egészben költségvetési támogatásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházást hajtanak végre".

És van még egy rejtélyes bekezdés (köszönet kommentelőnknek):

„(5) Az államháztartásért felelős miniszter előzetes hozzájárulására van szükség a (3) bekezdés a) pontja szerinti előirányzat-átcsoportosításhoz, ha az a Kormány irányítása alá tartozó fejezetek között történik, és a (3) bekezdés b) pont ba) és bb) alpontja szerinti, a Kormány irányítása alá tartozó fejezeten belüli és az ilyen fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosításhoz.”

Ami akár azt is jelentheti, hogy mostantól a nemzetgazdasági miniszter szabadon csoportosítgathatja a pénzt. Mindenesetre anélkül túlléphetőek lesznek a kiadási előirányzatok, hogy módosítanák őket. De csak azoknál a kiadásoknál (?), amelyeknél az előző évi alapkamat átlaga befolyásolja a kiadás mértékét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.