Végre vége lehet a kegyetlen japán bánamészárlásnak

Állatvédelem
2015 május 21., 13:09

A japán akváriumok szerdán bejelentették, hogy többé nem vásárolnak olyan delfineket, amelyeket Az öböl című Oscar-díjas dokumentumfilmben ábrázolt véres taidzsi delfinvadászatokon fognak be.

Dióhéjban a japán delfinmészárlásról (bővebb cikk itt):

  • Japán halászok évente durván kétezer delfint ölnek meg és adják el húsukat, a befogott élő egyedeket pedig delfináriumok veszik meg 40 000 és 250 000 dollár közötti áron.
  • A világ a 2009-es dokumentumfilm, “Az öböl” bemutatásakor szembesült a brutális mészárlással, annak körülményeivel, a film hatására csökkent 2000 körülire az elejtett állatok száma
  • Radikális környezetvédő szervezetek minden évben a helyszínen tiltakoznak, és próbálják megállítani a halászokat
  • Idén akciójukkal tizenöt napot nyertek, tegnap viszont a halászok egy Risso-delfincsaládra bukkantak, és 3 órás küzdelem után sikerült bekényszeríteniük őket az öbölbe

A japán állatkerteket és akváriumokat tömörítő szervezet (JAZA) döntése egy hónappal azután született, hogy a svájci központú Állatkerti Világszervezet (WAZA) felfüggesztette a JAZA tagságát. A világszervezet indoklásában kegyetlennek nevezte a vadászatot, és közölte, hogy egyetlen köreibe tartozó intézménynek és szervezetnek sem szabad ilyen módszerrel delfineket beszereznie.

A lépést több állatvédő szervezet is üdvözölte, mondván, a vadászatok anyagilag csak akkor érik meg a taidzsi halászoknak, ha sikerül élő példányokat is eladniuk. Az Australia for Dolphins vezetője, Sarah Lucas úgy fogalmazott, hogy a döntés a japán delfinvadászat végéhez vezető út kezdetét jelentheti.

(MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.