Bocsánatot kért az új-zélandi kormány bizottsága a nyilaskeresztes zászló miatt

Új-Zéland kormányának zászlóbizottsága törölte a beérkezett pályamunkák közül azt a tervet, ami kísértetiesen emlékeztetett a Szálasi-féle magyar Nyilaskeresztes Párt árpádsávos zászlajára, azzal a különbséggel, hogy a készítő a nyilaskeresztet zöldről kékre festette át, és kiszedte belőle a H betűt.

"A tervet eltávolítottuk a galériából, és kizártuk a versenyből"

- közölte kérdésünkre a bizottság.

"A terveket átnézzük, megvizsgáljuk, hogy sértőek-e, és ha igen, elutasítjuk őket. Ez itt elkerülte a figyelmünket. A hibáért őszintén elnézést kérünk."

A pályázatra beküldött terv így nézett ki:

7219-nzflag

Az eredeti, amire hasonlít, meg így:

nyilaskeresztes_zaszlo

A készítőnek, bizonyos Henry Bennettnek, aki a tervet úgy magyarázta, hogy az árpádsávok az Új-Zélandon élő különböző népcsoportokat (maorikat, európaiakat, afrikaiakat, ázsiaiakat) szimbolizálják, a nyilaskereszt pedig nem más, mint egy iránytű, a bizottság levelet küldött, de azt nem árulta el, mi van a levélben.

nz_flagscreen

A zászlóbizottság, amelynek működéséért Bill English miniszterelnök-helyettes, az új-zélandi Semjén Zsolt felelős, politikusokból, üzletemberekből és heraldikai szakértőkből áll. Elnöke, John Burrows professzor a Canterbury Egyetemről, korábban az új-zélandi alkotmány revízióján dolgozott.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.