Lázár nem kér Rogán kabinetfőnökségéből

POLITIKA
2015 május 22., 05:06
comments 374

Lehet, hogy ezúttal csődöt mond Orbán Viktor egyik kedvenc hatalomgyakorlási módszere, az oszd meg és uralkodj? A miniszterelnök szeret több embert versenyeztetni hasonló pozícióban, és így biztosítani azt is, hogy potenciális belső kihívói egymással rivalizáljanak.

Az utóbbi időszak legfontosabb rivalizáló párosa Lázár János és Rogán Antal.

A Népszabadság írt róla először, majd az Index is megerősítette, hogy a miniszterelnök „előléptetni” tervezi Rogán Antalt, aki ősztől Orbán kabinetfőnöke lenne. Ilyen pozíció jelenleg nincs. A kiszivárgott tervek szerint Rogán ugyan a Miniszterelnökségen dolgozna, de nem a tárcát vezető Lázár János beosztottja lenne, hanem közvetlenül Orbán Viktoré. A kormányzati munka szervezése minimum osztva lenne Lázár és Rogán között.

Úgy tudjuk, Lázár János azt fontolgatja, hogy lemond, ha a miniszterelnök így dönt.

Lázár környezetében többen úgy vélik, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter erre utalt, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján megemlítette: mostanában esedékes átbeszélnie a miniszterelnökkel a kormány megalakulása óta eltelt egy évet, és mindkettőjüknek lehetősége lesz változtatásokat eszközölni. „Ha változtatni akar, akkor az az ő dolga” – mondta Orbánról, de amikor hozzátette, hogy ő maga is fenntartja a változtatás jogát, akkor abban az is benne volt, hogy ha Rogán kabinetfőnök lesz, akkor nem biztos, hogy tovább akarja vezetni a minisztériumot.

János nem akar Tibor sorsára jutni

„Jánossal nem lehet azt megcsinálni, mint Navracsicscsal” – mondják Lázár környezetében a kialakult helyzetről. Navracsics Tibor 2010-ben első miniszterelnök-helyettesként a kormányzati munka teljes összehangolásával felhatalmazva kezdte meg működését, de fokozatosan talajt vesztett, és egy idő után éppen Lázár János vette át ezt az „operatív miniszterelnöki” feladatot, amikor a Miniszterelnökség élére került, akkoriban államtitkárként. Forrásunk egyébként azt hangsúlyozta, hogy Lázárnak nem Rogánnal van baja, hanem a felelősségek megkettőzésével, ami Lázár szerint a működés kárára mehet. „Közös lónak túros a háta, nagyon igaznak érzi ezt a szép magyar mondást”.

Régóta beszélik, hogy nem bírják egymást

Lázár egy éve már megnyert egy fontos csatát Rogánnal szemben. Rogán Antal állítólag megpályázta volna fejlesztési miniszteri posztot, ám végül maradt frakcióvezető, és a tárcát Seszták Miklós KDNP-s képviselő kapta. „Sesztákot Lázár húzta elő a kalapból” – vélekedtek többen akkoriban.

Orbán szempontjából logikus lenne megkavarni a dolgokat

Rogán Antal maradt frakcióvezető, de a Fideszben sokak szerint indokolt, hogy már ne maradjon az. Nem kifejezetten népszerű a képviselők körében, és most, hogy a választók közül sokan elfordultak a párttól, többen azt is aggályosnak tartják, hogy túl jóban van Habony Árpáddal, a miniszterelnök informális tanácsadójával. Habonyt sokáig egy különc zseninek tartották a pártban, de mostanra megkopott a nimbusza, és a hozzá kötődő kör egyre több fideszes szerint kezd inkább terhére lenni a pártnak.

Közben Lázár János gyengítése is logikus húzás lehet a miniszterelnök szempontjából. Lázár rengeteg ügy és rengeteg pénz ellenőrzője, már miniszteri kinevezésekor is nehéz volt felsorolni, hogy mi minden tartozik hozzá, a műemlékvédelemtől a kémelhárításon át az EU-ig.

Az utóbbi időben politikai vonalon is nagyon belehúzott. A kitiltási botránnyal és a netadós tüntetésekkel kezdődő, és a veszprémi és tapolcai vereségekkel folytatódó fideszes elbizonytalanodás óta Orbán Viktoron kívül ő az egyetlen, aki a kormányból rendszeresen szerepel, új témákat dob be a sajtónak. Csütörtökönként hosszú sajtótájékoztatókat tart, ahol rendre ő jelent be intézkedéseket, és válaszol a kérdésekre. Közben pedig olykor kétértelmű megjegyzéseket tesz, amivel jelzi, nem mindenben ért egyet a miniszterelnökkel. Például szerinte nem kellene állami pénzt tenni a fociba, látványosan nem akart a MET-tel foglalkozni, kicsit odamondott Mészáros Lőrincnek, ellenezte, hogy Csányi Sándor OTP-vezér állami kitüntetést kapjon. Van aki szerint ez csak kommunikációs játék, esetleg egy trükk, hogy felmérje, hogyan reagálnak párton belül. Mások szerint viszont Lázár építi önmagát, és arra gondol, hogy egyszer Orbán Viktortól át lehet majd venni a vezetést. Puccskísérletről persze egyáltalán nincs szó. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy lefele erőt mutat, fölfele pedig elég visszafogott ahhoz, hogy ne tűnjön veszélyesnek. Rogán kabinetfőnöki kinevezésének lebegtetése esetleg arról is szól, hogy most már veszélyesnek tűnik.

Eddig jó volt Orbánnak

Lázárt alapvetően Orbán Viktor tette ilyen erőssé azzal, hogy ennyi mindent rábízott az utóbbi időszakban. Voltak, akik értetlenkedéssel fogadták a Fideszben is, hogy miért koncentrál ennyi feladatot és hatalmat egyetlen embernél a miniszterelnök.

Az egyik magyarázat biztosan az, hogy Lázár nagyon hatékony. „Egy vezetőnek olyan emberre van szüksége, aki, ha felmerül egy probléma, akkor nem újabb problémákat hoz be, hanem megoldást szállít” – mondta Orbán egy közeli munkatársa. Orbán szereti központosítani a döntéseket, egy kézben tartani a dolgokat. Ilyen logika alapján csökkentette drasztikusan a minisztériumok számát 2010-ben: el akarta kerülni, hogy sok miniszter vitatkozzon, osztozkodjon a pénzeken. Lázárban állítólag megvan az a képesség, hogy ha valamit el kell intézni, akkor nem azzal jelentkezik, hogy milyen megoldandó akadályok merültek fel, hanem prezentál egy megoldást. „Lehet, hogy durvát, lehet, hogy nem a legtökéletesebbet, de legalább el vannak intézve nála a dolgok, és nem panaszkodik, hogy ez vagy az ezért vagy azért lehetetlen”.

Ősszel meglátjuk, hogy ki micsoda lesz

A Fidesz vezetése mindig is a bizánci udvart idézte intrikáival és átláthatatlan szövevényeivel. Az elmúlt hónapokban folyamatosan jöttek a szivárogtatások, hogy már mindenki mindenki ellen áskálódik az úgynevezett legszűkebb körben (Lázár, Rogán, Szijjártó, Habony, Kövér) is, és az urizálós meg veteránozós kiszólások csak a jéghegy csúcsát mutatják. Amit élénken és persze tettre készen figyel közben a körön kívülre került Simicska Lajos is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.