A Saul fia nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban

Ez a fesztivál második legrangosabb díja, de így is az egyik legkomolyabb nemzetközi elismerés, amit a magyar kultúra Kertész Imre 2002-es Nobel-díja óta kapott. A díjat vasárnap este átvevő Nemes László¹  rendező sokáig élt Párizsban, így tökéletes franciasággal köszönte meg a díjat, amit Mads Mikkelsen dán színész adott át.

Mads Mikkelsen előtt Nemes László. AFP PHOTO / VALERY HACHE

Nemes számtalan alkotótársának köszönte meg a közös munkát, a film főszerepét játszó Röhrig Géza nevének említésekor a közönség tapsviharban tört ki.

Az már korábban kiderült, hogy a Saul fia a külföldi filmkritikusok Fipresci-díját, valamint a Francois Chalais-díjat is elnyerte.

Az Arany Pálmát, a filmfesztivál legrangosabb díját 2015-ben egy francia film, jacques Audiard Dheepan című munkája kapta. A cannes-i zsűri díját magyar film eddig egyetlen egyszer, 1984-ben hozta el, akkor Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című alkotását díjazták, igaz, azt még egy kevésbé rangos díjnak tartották ennél a mostaninál, aminek hivatalos neve Grand Prix.

Itt a 444 kritikája a Saul fiáról.

(¹ Érthetetlen okokból a komplett magyar sajtó a rendezőt következetesen Nemes Jeles Lászlónak nevezi. Pedig a Saul fia végén Nemes László van kiírva, akárcsak a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában és az IMDb-n.)