Az ÁSZ elnöke: Lényeges lenne, hogy a köztulajdonban lévő vállalkozásokat, intézményeket a legfelkészültebb személyek vezessék

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke adott interjút a Napi Gazdaságnak. Domokos szerint tarthatatlan, hogy állami szereplők tízmilliárdos összegben tartozzanak cégeknek, pedig pont ez történik az egészségügyben, és az oktatás területén is. Ezért felmerül a kérdés, hogy

"megfele­lőek-e azok a szabályok, amelyek az állami cégek, gazdálkodó szervezetek irányítóinak feladatait, felelősségvállalását, alkalmazási feltételeit és a fizetésük mértékét határozzák meg?"

Domokos két esetet is említett, ami felhívja a figyelmet a vezetők alkalmatlanságára, és a vezetők ellenőrzésének a hiányára.

  • Az ÁSZ talált több olyan felsőoktatási intézményt, ahol öt évig senki nem ellenőrizte a vezetőket, hogy jól végzik-e el a feladatokat.
  • A közlekedési társaságok pedig jó ideje nem mérték fel, hogy milyen a szolgáltatásuk színvonala, elégedettek-e az utasok. 

Az ÁSZ elnöke szerint szerencsés lenne ha a mostaninál hangsúlyosabban érvényesülnének a versenyszféra működési elvei.

"Lényeges lenne, hogy a köztulajdonban lévő vállalkozásokat, intézményeket a legfelkészültebb személyek vezessék. Olyanok, akik hatékonyan működtethetik az állami pénzeket kezelő vagy abból élő szervezeteket."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.