Ma is pont ugyanazok a hírek, mint 35 éve

A „Farkas Bertalan: Leírhatatlan érzés volt meglátni Magyarországot az űrből” című MTI-hír mai, de akár 1980-as is lehetne. (Egyébként egy 35. évfordulóról szól.)

„Leírhatatlan érzés volt megpillantani Magyarországot az űrből”

– emlékezett vissza 35 évvel ezelőtti űrutazására Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen a BME-n.

Bár rendkívül nehéz feladat lenne, bízik abban, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) tagjaként Magyarországnak még lesz lehetősége embert küldenie az űrbe, és nagy álma, hogy segíthesse a következő magyar űrhajós felkészülését.

Farkas Bertalan és felesége, Anikó 1979-ben, Csillagvárosban Fotó: Alekszander Moklacov / RIA Novosty

Az eseményen Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár méltatta a 35 évvel ezelőtti expedíció űrhajósi és tudományos teljesítményét, kiemelve, hogy egyes, először Farkas Bertalan és társai által tesztelt magyar fejlesztéseket még ma is széles körben alkalmaznak a nemzetközi űrkutatásban.

Farkas Bertalan 1980-ban az Interkozmosz programmal Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósokkal 8 napos, május 26-tól június 3-ig tartó űrrepülést hajtott végre.

Amikor visszatértek, azt mesélték:

Az űrben mindent megettek, az utolsó darabig. Nagyon ízlett nekik és az étvágyukra is jó hatással volt. Kubaszov pedig elmondta, titokban a szkafander nadrágszárában felvitt egy nyers uborkát, hogy kipróbálja milyen. Azt mondta, az is nagyon jó volt.