Nebraskában végleg eltörölték a halálbüntetést

csoda
2015 május 28., 05:17
comments 69

A hagyományosan republikánus amerikai államban, Nebraskában nem is olyan régen, pont egy egy hete már eltörölték a halálbüntetést: a törvényhozók 32-15 arányban szavaztak ellene.

Az állam kormányzója, Pete Ricketts már akkor bejelentette, hogy megvétózza az intézkedést, és így is tett, de egy újabb szavazás felülírhatja a kormányzói vétót, és így is lett.

A sikeres vétóhoz az kellett, hogy a 49 szenátorból legalább 30 újra a halálbüntetés ellen szavazzon, és mit ad isten, pont 30-an így tettek, miközben a halálbüntetés-pártiak száma a múlt heti szavazáshoz képest néggyel emelkedett, úgyhogy végül 30-19 arányban szavaztak a kormányzói vétó ellen, vagyis a halálbüntetés eltörlése mellett.

Nebraskában tíz halálraítélt vár sorsára, közülük kilenc elítélt büntetése életfogytiglani börtönre változik, de egy embert még várhatóan kivégeznek halálos injekcióval.

Az utolsó kivégzés 15 éve történt, villamosszékben.

Az USA-ban 1973 óta Nebraska az első republikánus többségű állam, ahol eltörölték a halálbüntetést.

(New York Times, USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.