Súlyosan sértik a betegjogokat a szentgotthárdi pszichiátrián

Súlyosan sérülnek a pszichiátraiai betegek jogai Magyarország, egyben az egész EU legnagyobb, pszichiátriai betegeket gondozó intézményében, a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában, állapította meg Székely László alapjogi biztos.

Székely vizsgálata szerint a kórház

krónikus létszámhiánnyal küzd, ami már a betegek alapvető jogait veszélyezteti,

mert most például mindössze két, a betegek jogait képviselő gondnok dolgozik a 733 ápoltra. A létszámhiány miatt részlegenként egy nővér vagy ápoló ad csak éjszakai ügyeletet, és gyakran a napközbeni ellátást is csak ügyeletes rendszerben tudják megoldani.

De sérülnek a betegek alapjogai is, például rendszeresen büntetik őket azzal, hogy nappal is pizsamát kell viselniük. Székely szerint elfogadhatatlan, hogy egy szociális intézményben - mert a betegotthon nem egészségügyi, hanem szociális intézmény - élőket meghatározott ruha viselésére kötelezik pusztán azért, hogy megakadályozzák az intézmény elhagyásában.

Székely emellett kezdeményezte a szociális intézményben élő elláttottak szükségleteinek finanszírozására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát is, mert most annyira kevés a költőpénzük, hogy szükségleteiket csak "erőszakos vagy üzleti jellegű költőpénz-kiegészítő gyakorlatokkal" tudják kielégíteni, amit az intézmény eltűr. (Via MNO)