A nagyon kövér emberek is lehetnek szépek, de egészségesek nem nagyon

DIVAT
2015 június 02., 16:31
comments 635

Hetek óta eksztázisban az internet egy része, mióta nyilvános az amerikai People magazin júniusi számának címlapja. A People-t hetente kb. 50 millió ember olvassa, híresek az ilyen "Világ legszexibb nője / csávója" listáikról, meg egyáltalán sokat foglalkoznak a divattal és a szépséggel.

Ezért látszik olyan nagy dobásnak, hogy a júniusi címlaplányuknak Tess Holliday-t választották, aki a szöveg szerint

"A világ első 22-es méretű szupermodellje".

Fogalmam sincs, hogy a 22-es méret az mit jelent, de aki megnézi a címlapot, vagy felmegy az instájára, az látni fogja, hogy Tess Holliday egy kifejezetten nagydarab nő.

I can finally share what I was up to in Palm Springs this weekend.. Shooting the cover of People magazine out today!!! I'm crying Grab a copy!! #tessholliday

Posted by Tess Holliday on Wednesday, May 20, 2015

Saját magát "test-pozitív aktivistaként" írja le, és "#EffYourBeautyStandards" (bmegaszépségideálod) néven 2013-ban kampányt indított a közösségi médiában a különböző testtípusok elfogadásáért.

Ez utóbbi egyáltalán nem rossz ötlet. Fontos, hogy minél több helyen bemutassák, minél több ember szembesüljön azzal, hogy a "szépség" milyen szubjektív, képlékeny kategória. Hogy nem a lapos/kockás hason múlik a vonzóság, vagy legalább is van egy csomó ember, akinek nem azon múlik.

Ehhez képest Tess Holliday-t az alakjáért pozitív példának állítani legalább is vitatható.

Sok volt már a soványakból

A People címlapjára gyakran kerülnek a külsejük miatt emberek. A világon semmi baj nincs azzal, ha valaki a testével, arcával keresi a kenyerét, azt is lehet jól csinálni, meg szarul.

Tess Holliday is azért kerül a magazin címlapjára, ahogy kinéz. Az alakja van kiemelve. Az van kurva nagy betűkkel szedve, hogy "22-es méret", szóval hogy nagydarab. Sose volt még ennyire nagydarab nő, ennyire szupermodell, ez a lényeg. Nem nehéz dekódolni a címlapot.

A People-nek, meg a divatvilágnak bőven lehet vezekelnie azért, ahogy az elmúlt pár évtizedben a szépségideált befolyásolták.

Azzal, hogy irreális külsejű, retusált modelleket mutogattak két, egymásból következő probléma volt.

Egyrészt rossz érzést keltettek egy csomó emberben, akiknek nem pont olyan alakja volt, mint a modelleknek. Ez főleg gyerekekre és a fiatalokra lehetett igazán rossz hatással. Ezeknek az embereknek egy része aztán annyira "szép" akart lenni, hogy elkezdtek egészségtelenül élni. Koplaltak, vagy hánytatták magukat, kiszedették a bordáikat, hogy elérjenek egy számítógéppel előállított, vagy ritka biológiai adottságoknak köszönhető külsőt. Az erőfeszítéseiknek néha súlyos egészségügyi következménye lett. Voltak, aki belehaltak a dologba.

Ezek után nem csoda, sőt nagyon helyes, hogy változtatni próbálnak. Csak lehet, hogy egy picit túllőnek a célon.

Tess Holliday ugyanis nem "simán" nagydarab, molett, teltkarcsú, vagy ilyesmi. Szerencsére vannak már ilyen befutott modellek a világon. Holliday az egészségre káros mértékben elhízott, ahogy vele kapcsolatban született kevés kritikus anyag egyikében rámutat erre a Business Insideren egy molett modellekkel foglalkozó divatszakember.

Egészség > Szépség

"Those who are easily shocked, should be shocked more often." - Mae West

Posted by Tess Holliday on Saturday, November 29, 2014

Ha Tess Holliday ekkora marad, akkor fogékonyabb lesz mindenféle betegségre, lehet, hogy korábban fog meghalni, mint egy hasonló adottságokkal rendelkező, de n kilóval soványabb ember. Lehet ő így boldog, de ha 60 éves korában nehezen mozog majd, nem tudja elvinni sétálni az unokáját, akkor már késő lesz visszacsinálni az egészet. Ha cukorbeteg lesz, ha ápolásra szorul, akkor már nem csak a saját életét befolyásolják a döntései, hanem a környezetében másokét is.

Ezekkel együtt is minden joga megvan vállalni az ilyen kockázatokat, és az is könnyen lehet, hogy az alakja nem választás kérdése, hanem valamilyen biológiai okból hajlamos a elhízásra. De akár ő döntött így, akár ezt dobta neki a gép, Hollidayt az alakjáért kiemelni nem feltétlen szerencsés.

A világon sok ország, köztük az Egyesült Államok (és Magyarország is) egy csomó pénzt költ arra, hogy megpróbálja a polgárait rávenni, hogy éljenek egészségesebben. Mert egészségügyi szempontból okoz egyre nagyobb problémákat a tömeges elhízás.

2008-ben például az Egyesült Államokban az elhízással összefüggő orvosi kiadásokat közel 150 milliárd dollárra becsülték, ami az összes orvosi ellátás összköltségének több, mint 5 százaléka volt. A trend azóta sem javult. Az elhízás az egyik leggyakoribb megelőzhető halálok a világon, Európában minden haláleset 7,7 százaléka hozható összefüggésbe a túlsúllyal, a fiatal férfiaknál az elhízás akár 12-szeresére növelheti a halálozási arányt.

Attól, hogy Holliday most kikerült a People címlapjára persze nem fognak kamaszok tízezrei elkezdeni hízókúrázni.

Az viszont simán benne van a pakliban, hogy valaki, aki küzd az egészségére káros mértékű túlsúlyával részben ennek a hatására kevésbé figyel majd az étrendjére, nem próbál annyira változtatni az életmódján.

Nem azért, mert meglátja a People címlapját és tudatosan így dönt, a hatás ennél közvetettebb.

De ha az irreálisan vékony modellek testalkatának tökéletesként való beállítása mindenféle kedvezőtlen változásokat hozott bizonyos emberek életmódjában, akkor simán lehet, hogy hasonló okokból Tess Holliday testének pozitív példaként történő kiemelése sem fog mindeniknek segíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.