IMF a politikusoknak: kicsit túlfeszülitek ezt az adósság dolgot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lehet, hogy nem is kellene annyira visszafizetni azokat az adósságokat

– veti fel az IMF most megjelent kutatási anyagában. A műhelytanulmány (ami nem számít az IMF "hivatalos" álláspontjának, de a belső vitákat jól visszatükrözi) azt állítja, hogy bizonyos esetekben ki lehet békülni akár az államadósság magasabb szintjével is, főleg az adósság csökkentése ártana a növekedésnek.

Sőt, sok politikus alábecsüli az árát az adósságcsökkentésnek, állítja az írás. Ez lehet a kelleténél magasabb adó vagy a lehetségesnél alacsonyabb állami kiadás, de ha a kormányok nem mennek el a költségvetési mozgásterük határához, akkor lehet, hogy többet vesztenek az adósságcsökkentésen, mint amit nyernek vele.

Az ábra azt mutatja, hogy melyik ország mennyire van távol a költségvetési mozgásterének határától:

adósságItt a lista tetejénél lévő országok nyugodtan költhetnének többet vagy szedhetnének be kevesebb adót a tanulmány szerint, hogy gyorsítsanak a növekedésen, anélkül hogy bármiféle problémájuk adódna mondjuk a befektetői bizalom miatt. A sok kicsi és gazdag ország mellett ott van Németország és az Egyesült Államok is, amelyeket az IMF már kvázi hivatalosan is kérlelt arra, hogy növeljék az infrastrukturális kiadásokat.

(WSJ, IMF)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.