1987 után ismét felbukkant a torokgyík Spanyolországban

Egészségügy
2015 június 05., 13:39
comments 117

Egy hat éves gyermeknél diagnosztizálták a diftériát. Még mindig életveszélyes állapotban van.

A spanyol El Pais információi szerint a gyermek azért kaphatta el a nagyon veszélyes betegséget, mert szülei oltásellenesek, és ezért nem kaphatta meg a védőoltást.

Spanyolországban az oltottsági arány 90-95 százalék között van, 1945 óta nagy hangsúlyt fektetnek az országban arra, hogy mindenki megkapja a kötelező védőoltásokat. Ennek volt az is köszönhető, hogy a torokgyíkot sikerült teljesen kiirtani 1987-re. Egészen mostanáig.

Most a katalán egészségügyi dolgozók sorra látogatják mindazokat, akikkel a gyerek érintkezhetett. Nem sokkal megbetegedése előtt például iskolai táborban vett részt. A hatóságok összesen 150 embert tartanak megfigyelés alatt.

A gyermek gyógyítását az is nehezítette, hogy a betegség diagnosztizálása után hirtelen nem állt rendelkezésre megfelelő gyógyszer a kórházakban, mivel már évtizedek óta nem kellett ilyesmit használniuk.

A spanyolok ezek után nemzetközi figyelmeztetést adtak ki és riadóztatták a WHO-t is. Gyógyszer végül az oroszoktól lett, az orosz nagykövet szerzett Moszkvából.

Komoly gond lehet megtalálni a betegség forrását, mivel a baktérium valószínűleg olyasvalakitől indulhatott el, aki csak a betegség egy enyhébb állapotában volt, és még jelenleg is hordozhatja a Corynebacterium diphtheriae baktériumot a torkában. A diftéria köhögéssel és tüsszögéssel terjedhet tovább, súlyos tünetekkel járhat együtt a fertőzés. (El Pais)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.