Az ombudsman szerint is jogszerűtlenül zaklatja a romákat a miskolci önkormányzat

jog
2015 június 05., 14:31
comments 139

Az alapvető jogok biztosa pénteki jelentésében egyetértett azokkal a kifogásokkal, amiket tavaly márciusban még a TASZ és a NEKI tett a Miskolci Önkormányzat intézkedései ellen

A két szervezet még tavaly márciusban fordult a Miskolci Önkormányzat több intézkedése miatt az alapvető jogok biztosához. Ezek között voltak az önkormányzati rendészet jóéjt razziái, amikor tíz hónap alatt 45 alkalommal szálltak ki a város főleg romák által lakott részeire.

Ezen túl kifogás emeltek az önkormányzat kilakoltatási gyakorlata és rendelet-módosítása ellen is ellen is, aminek értelmében az alacsony komfortfokozatú önkormányzati bérlakások szerződéseinek megszüntetése után csak akkor fizetnének térítést, ha a bérlő Miskolc területén kívül vásárol másik ingatlant.  A TASZ szerint ezzel akarják kiszorítani a romákat a városból. Ráadásul a környező települések ezzel további kiszorító rendelkezésekkel reagálnak.

Az alapjogi biztos és nemzetiségi biztoshelyettese szerint pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint

a Miskolci Önkormányzati Rendészet által koordinált razziáknak nincs jogszabályi alapja, így azok nem egyeztethetők össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével.

Az ellenőrzések ezen túl számos alapjogi jogsérelmet okoznak, azok társadalmi származás, vagyoni helyzet alapján közvetlen, nemzetiségi származáson alapuló közvetett diszrkiminációt eredményeznek. Súlyos alkotmányossági és törvényességi aggályok merülnek fel az önkormányzat által alkotott közösségi együttélési normák és a Kúria által azóta már megsemmisített lakás-rendelet módosítás kapcsán is.

Hasonlóan aggályosak azok a kirekesztő, alapjogsértő szabályok, amelyekkel bizonyos Miskolc környéki települések reagáltak a miskolci lakásrendelet-módosításra.

Az ombudsman számos ajánlást fogalmazott meg a miskolci önkormányzat közgyűlése felé, többek között felszólította az együttes hatósági ellenőrzések haladéktalan beszüntetésére.

A TASZ felhívja a Miskolci Önkormányzat figyelmét arra, hogy amennyiben nem tesz eleget a közös ombudsmani ajánlásokban foglaltaknak és nem hagy fel a szegregátumokban élők emberi jogainak további sorozatos megsértésével, úgy az ombudsmani jelentés alapján további jogi lépések várhatóak e jogok kikényszerítése érdekében. (tasz.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.