Oroszországból érkező wannabe-dzsihádistákat tartóztattak le Törökországban

Tizennégy, Szíriába illegálisan átkelni próbáló és feltehetően az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez csatlakozni szándékozó orosz állampolgárt vettek őrizetbe a török hatóságok a szíriai határnál - közölte az ankarai orosz nagykövetség pénteken.

Az őrizetbe vettek között van egy tizenkilenc éves orosz diák, Varvara Karaulova is, akinek május végi eltűnése óriási sajtóvisszhangot váltott ki Oroszországban. A neves Moszkvai Állami Egyetem (MGU) hallgatója áttért az iszlám hitre, szülei tudta nélkül vásárolt egyirányú repülőjegyet és Isztambulba utazott, hogy feltehetőleg feleségül menjen az IS egy tagjához.

Eltűnése után az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellene, és az orosz és török rendőrség, valamint az Interpol nemzetközi rendőrszervezet együttműködésének köszönhetően találtak a lányra még mielőtt átlépte volna a szíriai határt. A hatóságok szerint a lányt terroristák győzték meg arról, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A török hatóságok a tizennégy oroszon kívül még négy azerbajdzsáni állampolgárt is őrizetbe vettek. A csoportban így összesen tizennyolcan voltak: hat nő, négy férfi és nyolc gyermek.

Az orosz hatóságok információi szerint mintegy másfél ezer orosz állampolgár harcol különféle szíriai fegyveres szervezetekben, többségük Oroszország kaukázusi, iszlám vallású népei közül kerülnek ki, és nemigen fordul elő, hogy orosz keresztények mennek Szíriába harcolni. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.