https://img.444.hu/LuxiRefi.jpg

Nem kapnak szavazati jogot a bevándorlók Luxembourgban

külföld
2015 június 07., 16:11
comments 181

Ma szavaztak a luxemburgiak arról, hogy kiterjessze-e az ország a szavazati jogot a lakosság 45 százalékát adó, állampolgársággal nem rendelkező bevándorlónak a parlamenti választásokon. A szavazók elsöprő többsége, mintegy négyötöde elutasította a szavazati jog kiterjesztését a nagyhercegségben élő külföldiekre.

A Xavier Bettel liberális kormányfő - aki pár hete összeházasodott szintén férfi élettársával - által pártolt reform szerint azoknak a külföldi állampolgároknak biztosítottak volna szavazati jogot a nemzeti választásokon, akik legalább 10 éve az országban élnek és korábban már részt vettek legalább egy helyhatósági vagy európai választáson.

A népszavazáson arról is kellett dönteni, hogy a jövőben a választásokon való részvétel alsó korhatára az eddigi 18 év helyett 16 legyen, és hogy a miniszterek maximum 10 évet, azaz két ciklust tölthessenek hivatalban egyhuzamban.

Mindkét kérdés esetében a nem szavazatok kerültek többségbe.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.