Marad az ezer ostorcsapás és a tíz év börtön a szaúdi blogger büntetése

külföld
2015 június 07., 12:36

A hatalmas médiaérdeklődéssel figyelt ügyben, Raif Badawi ítéletével kapcsolatban hozott döntést a bíróság Szaúd-Arábiában. A liberális blogger felmentéséért több nemzetközi kormány és civil szervezet is régóta küzd, de nem sok sikerrel. A 2012-ben letartoztatott férfit azzal vádolták meg, hogy az iszlám hitet sértegette elektronikus csatornákon, ami nagyjából annyit tesz, hogy internetre írt a rendszernek nem tetsző dolgokat.

Tíz év börtönre és ezer ostorcsapásra ítélték, ezt erősítette meg most az új bírósági ítélet is. Az első 50 csapást már januárban, közterületen végrehajtották, az arról készített mobiltelefonos felvétel volt az, ami igazán világhírűvé tette az ügyet.

Azóta viszont elmaradtak az ostorozások, felesége, Ensaf Haidar szavai szerint a hatóságok a megerősítő bírósági ítéletre vártak.

A nyugati államokkal szövetséges viszonyban lévő királyságot amúgy is sokat bírálják emberi jogi szervezetek, mivel az országban nagyon gyakoriak a kivégzések, csak idén már 88 embert ölt meg az állam. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.