420 vesekövet operáltak ki egy kínai férfiból

Tbg
Egészségügy
2015 június 08., 18:21
photo_camera Kép egy kínai tévés beszámolóból (Forrás: BBC)

420 azaz négyszázhúz darab vesekövet operáltak ki egy férfi veséjéből Kínában, számolt be róla a BBC.

Hí (He) úr két órán keresztül feküdt a kés alatt, amíg doktor Wei Yubin ki nem szedte a több száz apró lerakódásbó összeálló követ. A műtét Dongyang városában, a keleti Csöcsiangban esett meg.

A Qianjiang Evenin Post beszámolója szerint a doktor űgy vélik, a férfi radikális tofudiétája okozta az extrém sok kő kialakulását, a tofu ugyanis (pontosabban a szója) tele van kalciummal. A férfi valószínűleg nem sok folyadékot ivott közben.

A férfi áprilisban kereste fel az orvost alhasi fájdalommal, a CT pedig hamarosan kiderítette, hogy tele van kővel a bal veséje. A vese megúszta egyébként.

Hí úr egyébként ezzel nem fog bekerülnia Guinness rekordok könyvébe, a jelenlegi csúcstartó veséjéből 172.155 követ szedtek ki Indiában. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.