Durva dolog folyik Budapesten: pusztulnak a méhek

ÁLLAT
2015 június 09., 14:11
comments 177

Rejtély mi történhetett Budapesten, de a Kálvintól a Szabó Ervin Könyvtárig tele a járda méhtetemmel. Durva:

11390366_10206075253113088_9205341366931652608_n

A fotót köszönjük Székely Dórának. 2006 óta tart a CCD (Colony Collapse Disorder) globális járványa, ami hatására a dolgozó méhek váratlanul eltűnnek, kirepülnek a kaptárból és a kolónia viszonylag gyorsan elpusztul. Az elmúlt 8 év leforgása alatt a vizsgált észak-amerikai területeken a vándor-méhészek az éves méhpusztulás terén arról számoltak be, hogy 30 százalékról 90 százalékra nőtt a méhcsaládok pusztulási aránya, ugyanez az állandó méhészetek esetén elérte az 50 százalékot. Méhek nélkül nagyon máshogyan nézne ki a világ, még a hústermelésre is hatásuk van, mert az állatok takarmányának használt lucerna termesztéséhez is szükség van rájuk, ha eltűnnének, az nagyon súlyos gondokat okozna az ellátásban.

Judit is hasonlókat tapasztalt az otthona egyik szobájában:

"kb. 30-50 méh fogadott az ablak alatt. És mondanom sem kell, még nem találkoztunk egy ilyennel sem a lakásban, most meg itt hever több tucat, döglötten. Para!"

De ami még vadabb, hogy Judit szerint ebben a szobában

"mindig csukva is van itt az ablak. Szóval tényleg nem értem. Hét csapás."

eh_32

Update: olvasónk szerint egyszerűbb a megfejtés, mint gondolnánk.

"Pár utcányira a 7. kerületben ki van írva egy csomó közterületi fa mellé, hogy permetezték őket éjszakánként 1 hétig, és csak melegvérűeknek nem ártalmas a vegyszer amit használnak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt