Néhány napra újra Kecskemét lesz az ország legjobb városa

2015 június 10., szerda 11:15
16

Ismét lesz rajzfilmfesztivál június 24. és 28. között Kecskeméten, ahol be lehet pótolni az elmúlt két évben kihagyott magyar és külföldi animációs filmeket.

A Kecskeméti Animácós Filmfesztivál (KAFF) hagyományosan a magyar animációs filmek szemléje. Kétévente rendezik meg, és nem mellékesen nemzetközi versenyprogramja is van, azaz néhány nap alatt megnézhető a legtöbb olyan film és rövidfilm, ami a magyar moziforgalmazásból kimaradt.

A fesztivál nemcsak saját 30 éves fennállását, de a 100 éves magyar animációt is ünnepli, illetve kiemelt szerepet szán a latin-amerikai filmeknek.

A fesztivál idei plakátja hagyományosan kecskefejjel.

Meg lehet nézni például a tavalyi Annecy filmfesztivál fődíjasát, a Fiú és a világot (O Menino y o mundo), amely egészen különleges látványvilággal bír, szinte csak analóg technikával készült, keveredik benne a pasztell, a grafitceruza a zsírkréta és a vízfesték. (Részletes program)

Az argentinok közül Juan Pablo Zaramella és Santiago Bou Grasso képviselteti magát, mindketten agyondíjazott rendezők: ha olvastál Marquezt vagy láttál már Botero-festményt, akkor kábé el tudod képzelni, milyen csodákra képesek ezek a latinok, ha animációról van szó.

A százéves magyar animáció jubilálása miatt rengeteg retró vetítés lesz (Macskássy, Nepp, Kovásznai, Vajda stb.), ezeket ráadásul este, szabad téren, a város központjában tartott koncert után is meg lehet nézni.

A fiú és a világ (r.: Ale Abreu)

Leköltözik továbbá egy történeti kiállítás, amely februárban volt a Pesti Vigadóban, és végig követi a magyar animációs film történetét az első trükkfelvételektől kezdve a Mézga Gézán keresztül a mai alkotásokig és technológiákig (3D, CGI, Nyuszi és Őz stb.).

A nemzetközi versenyprogramban 7 nagyjátékfilm és 6 tévéfilm lesz látható. A verseny persze nem túl komoly, de ezek is olyan alkotások, amikkel csak akkor találkozik itthon az ember, ha tudja, mit keressen és nem átall torrentezni értük egy kicsit. (Részletes program)

A magyar versenyprogram már annyiból jelentősebb lesz, hogy itt megküzd egymással az elmúlt két év termése, érdemes ránézni, hol tartunk most: rövidfilmekben már elég komoly nemzetközi sikereket ért el az új generáció.

Ha lesz megint Annecy-válogatás, arra is érdemes beülni: a világ legrangosabb fesztiváljának legjobbjait több blokkos vetítéseken adják le, és általában marha izgalmas rövidfilmeket látni - kicsit kibillenti az embert abból a kényszerképzetből, hogy az animációs filmek ma már csak családi filmnek, számítógéppel készülnek - lesz itt minden, cgi is persze.

A 444 két éve is ott volt, idén is ott lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt