Néhány napra újra Kecskemét lesz az ország legjobb városa

Ismét lesz rajzfilmfesztivál június 24. és 28. között Kecskeméten, ahol be lehet pótolni az elmúlt két évben kihagyott magyar és külföldi animációs filmeket.

A Kecskeméti Animácós Filmfesztivál (KAFF) hagyományosan a magyar animációs filmek szemléje. Kétévente rendezik meg, és nem mellékesen nemzetközi versenyprogramja is van, azaz néhány nap alatt megnézhető a legtöbb olyan film és rövidfilm, ami a magyar moziforgalmazásból kimaradt.

A fesztivál nemcsak saját 30 éves fennállását, de a 100 éves magyar animációt is ünnepli, illetve kiemelt szerepet szán a latin-amerikai filmeknek.

A fesztivál idei plakátja hagyományosan kecskefejjel.

Meg lehet nézni például a tavalyi Annecy filmfesztivál fődíjasát, a Fiú és a világot (O Menino y o mundo), amely egészen különleges látványvilággal bír, szinte csak analóg technikával készült, keveredik benne a pasztell, a grafitceruza a zsírkréta és a vízfesték. (Részletes program)

Az argentinok közül Juan Pablo Zaramella és Santiago Bou Grasso képviselteti magát, mindketten agyondíjazott rendezők: ha olvastál Marquezt vagy láttál már Botero-festményt, akkor kábé el tudod képzelni, milyen csodákra képesek ezek a latinok, ha animációról van szó.

A százéves magyar animáció jubilálása miatt rengeteg retró vetítés lesz (Macskássy, Nepp, Kovásznai, Vajda stb.), ezeket ráadásul este, szabad téren, a város központjában tartott koncert után is meg lehet nézni.

A fiú és a világ (r.: Ale Abreu)

Leköltözik továbbá egy történeti kiállítás, amely februárban volt a Pesti Vigadóban, és végig követi a magyar animációs film történetét az első trükkfelvételektől kezdve a Mézga Gézán keresztül a mai alkotásokig és technológiákig (3D, CGI, Nyuszi és Őz stb.).

A nemzetközi versenyprogramban 7 nagyjátékfilm és 6 tévéfilm lesz látható. A verseny persze nem túl komoly, de ezek is olyan alkotások, amikkel csak akkor találkozik itthon az ember, ha tudja, mit keressen és nem átall torrentezni értük egy kicsit. (Részletes program)

A magyar versenyprogram már annyiból jelentősebb lesz, hogy itt megküzd egymással az elmúlt két év termése, érdemes ránézni, hol tartunk most: rövidfilmekben már elég komoly nemzetközi sikereket ért el az új generáció.

Ha lesz megint Annecy-válogatás, arra is érdemes beülni: a világ legrangosabb fesztiváljának legjobbjait több blokkos vetítéseken adják le, és általában marha izgalmas rövidfilmeket látni - kicsit kibillenti az embert abból a kényszerképzetből, hogy az animációs filmek ma már csak családi filmnek, számítógéppel készülnek - lesz itt minden, cgi is persze.

A 444 két éve is ott volt, idén is ott lesz.