A bíróság szerint a számos állami céget vezető Kocsis István nem bűnös, de a felesége igen

bűnügy
2015 június 11., 09:35
comments 95

Kocsis István nagy játékosnak számított egészen addig, amíg meg nem gyanúsították bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel. A vád szerint a Magyar Villamos Művek vezérigazgatójaként 15 milliárdos kárt okozott társaival, amikor az MVM térségbeli terjeszkedése ürügyén a cégé számára rendkívül előnytelen szerződéseket kötöttek.

Kocsis volt az Állami Vagyonkezelő vezérigazgatója, a Paksi Atomerőmű első embere, az MVM vezetője, majd a BKV vezére is (időrendben). Innen távozott 2011-ben közös megegyezéssel, amikor előjöttek a korábbi MVM-es ügyek. Nemrégiben akkor került elő a neve, amikor a kormány állítólag az ő közvetítését kérte, hogy a jó kapcsolatait kihasználva az oroszoknál járjon közbe a paksi bővítés ügyében. 

A pere még 2013-ban kezdődött, de mivel ide-oda rakosgatták, végül csak most jutott el első fokig.

A Kaposvári Törvényszék felmentette Kocsist - írja a sonline. Az indoklás szerint az MVM középtávú terveiben is szerepeltek a Kocsis-féle célkitűzések. A bíró szerint a vádirat hibás és hiányos volt, a tanúk vallomásait, melyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt a bíró fenntartásokkal kezelte, azok szerinte nem feltétlenül fedik a teljes igazságot.  

Ugyanakkor nem mentettek fel mindenkit. A másodrendű vádlott Sz. Andrást, a vezérigazgató egykori főtanácsadóját hűtlen kezelés és pénzmosás, illetve a vezérigazgató feleségét orgazdaság és pénzmosás miatt felfüggesztett börtönre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.