100 éves David Rockefeller, a világ legidősebb milliárdosa

ünnep
2015 június 12., 18:55
comments 221

A dinasztia jelenlegi vezére John D. Rockefeller Jr. és Abby Aldrich Rockefeller utolsó életben maradt gyereke, és az utolsó élő unokája John D. Rockefeller olajmágnás-bankár-oligarcha, a Standard Oil (Exxon Mobil), a Rockefeller Egyetem és a Rockefeller Alapítvány alapítójának.

photo_camera David Rockefeller 2010-ben (Fotó: Paul J. Richards / AFP)

David Rockefeller tagja a Bilderberg-csoportnak. 1973-ban Kínába utazott, így lett az ő bankja a Kínai Nemzeti Bank első amerikai levelező bankja.

Jóban volt Dwight D. Eisenhowerrel és Jimmy Carterrel. Az utóbbi felkérte pénzügyminiszternek és a Fed vezetésére, de Rockefeller nem élt a lehetősségel.

Viszont 1979-ben John J. McCloy-jal rábeszélte Cartert, hogy az elűzött, rákbeteg Reza Pahlavi iráni sahnak adjon menedéke az USA – ezután Teheránban tüntetések kezdődtek az amerikai nagykövetség előtt a volt sah kiadatásáért, majd túszul ejtettek 63 amerikait, és 444 napig fogva tartották őket. (Véletlen? Aligha!)

1940-ben feleségül vette Margaret MacGrathot, aki 1996-ban halt meg. 3-3 fiuktól és lányuktól 2002-ig tíz unokájuk született. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.