A mezőgazdasági idénymunkások is közmunkások lesznek

POLITIKA
2015 június 12., 08:54
comments 176

Ezentúl a mezőgazdasági vállalkozók a helyi polgármesteren keresztül igényelhetnek közmunkásokat idénymunkára a VS cikke szerint.

Ráadásul a Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte módosító indítvány előírná, hogy három hónapra ki kell zárni a közmunkából azt, akinek „egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg”. Tehát azokat zárna ki a közmunkából - azaz sokak számára az egyetlen megélhetési lehetőségből - akik idénymunkásként felmondanának.

A vállalkozók eddig a május és október közötti munkákra saját maguk toborozták az idénymunkásokat egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ennek keretében naponta 500 forinttal letudták a közterheket. Ezentúl azonban a helyi polgármesternek kell jelenteniük a munkaerőigényüket, aki "kiválasztja a megfelelő közmunkásokat, majd a listát leadja a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól".

És a közmunkás vagy elfogadja az idénymunkát, vagy kizárja magát három hónapra a további közmunkából.

Elegáns. Ső, felmondani sem mondhat fel, mert akármi is volt az indoka, akkor is kizárja magát három hónapra a rendszerből. A Belügyminisztérium szerint a javaslat

„könnyíti az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerőigényének kielégítését.”

Végtére is a robot intézménye is könnyítette a munkáltatók szezonális munkaerőigényének kielégítését. Üzbegisztánban négy millió embert kényszerít a kormány arra, hogy a gyapotföldeken dolgozzanak. (VS.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.