Adatok a bevándorlóellenes kampány mögött: valójában csökken a Magyarországon dolgozó külföldiek száma

gazdaság
2015 június 12., 04:00
comments 27

Kikérte a Népszabadság, hogy az elmúlt években hány külföldi állampolgár vette el a magyarok elől a munkát úgy, hogy rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel. A számok pedig a következőek:

2014-ben 14 ezer külföldi állampolgár

rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, előtte ez az a szám

19 ezer volt.

2003-ban még 57 ezren voltak, de azóta csatlakoztunk az EU-hoz. 2013-ban a 19 ezer külföldi mellett körülbelül ötvenezer uniós állampolgár is dolgozik nálunk, de nekik nincs szükségük munkavállalási engedélyre, és a munkáltatót is csak bejelentési kötelezettség terheli. Az ebbe a két csoportba tartozók az összes foglalkoztatott

alig több mint másfél százalékát

teszik ki.

A tavalyi 14 ezres számban a legtöbben kínaiak, 4800-an. Őket követi az 1300 vietnami, az 1100-1100 koszovói és ukrán, majd az ezer szerb. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.