Külföldi titkosszolgálat támadhatott a Bundestag informatikai rendszerére

A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szerint egy külföldi titkosszolgálat megbízásából támadhattak hackerek a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag több mint 20 ezer számítógépet kiszolgáló informatikai rendszerére.

Német lapok pénteki beszámolói szerint Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke hivatalosan csak annyit mondott az ügyről, hogy a hivatal szerint egy külföldi titkosszolgálat lehet az ügy hátterében, nem hivatalosan viszont azt mondják nemzetbiztonsági körökben, hogy a támadást Oroszországból hajthatták végre.

A BfV egy hónapja, május 12-én riasztotta a Bundestagot, hogy támadás alatt áll az informatikai rendszer. Az ügyet a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) vezetésével kezdték vizsgálni.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az utóbbi két hétben már nem loptak el adatokat a rendszerből, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben sikerült elhárítani a támadást. A Bundestag elnöke súlyosnak nevezte az informatikai támadást, és jelezte: előfordulhat, hogy a hálózat egyes elemeit újra kell építeni.

A parlamenti ellenzéki pártok – a baloldal és a zöldek – bírálták a Bundestag vezetését, amiért a képviselőket hetekig nem tájékoztatták részletesen az ügyről.

A Die Welt azt írta, hogy a BSI vizsgálatának eddigi megállapításai szerint a támadók egy email-ben küldött linken keresztül hatoltak be a Bundestag hálózatába. A link egy olyan oldalra vezetett, ami egy valószínűleg orosz hackerek által fejlesztett trójai kémprogramot telepített legalább két felhasználó gépére.

A Süddeutsche Zeitung című lap csütörtökön azt írta, hogy a támadók több hónapig tevékenykedtek észrevétlenül a Bundestag informatikai rendszerében, hozzáférést szereztek a hálózat elemeinek adatait tartalmazó címtárhoz (Directory Service) is, és rendszergazdai jogosultságra tettek szerint, vagyis átvették az irányítást a frakciók, a Bundestag összes tagja és a képviselők minden munkatársának gépe felett. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.