Pakisztán bezáratta a segélyszervezetet, amelyik segített Bin Laden nyomára bukkanni

külföld
2015 június 12., 10:23
comments 46

Pakisztán előzetes figyelmeztetés nélkül bezárta a Save the Children iszlamabádi irodáját és felszólították a szervezet nemzetközi munkatársait, hogy 15 napon belül hagyják el az országot. A Save the Children szervezett főleg oltási programokat szervezett, több százezer gyereket oltottak be Pakisztán olyan területein, ahol minimális az állami egészségügyi szolgálat. A kiváltó ok persze nem ez volt, a pakisztániak arra hivatkoznak, hogy a Save the Children államellenes tevékenységet végzett.

A kitiltás minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a CIA ügynökei beszivárgogtak a szervezetbe és felbéreltek egy pakisztáni orvost, Shakil Afridit, hogy oltási kampánynak álcázva szerezzen DNS mintákat az abbottabadi rejtekhelyen bújkáló terrorvezértől.

photo_camera Pakisztáni rendőr a bezárt iroda előtt. AFP PHOTO / AAMIR QURESHI

Shakil Afridit pár nappal a rajtaütés után kapták el egy határátkelőn, amikor megpróbált elmenekülni az orszából.

A pakisztáni kormány már 2012-ben felszólította a szervezetet, hogy szabaduljanak meg külföldi munkatársaiktól, akkor a Save the Children minimálisra is csökkentette számukat. Jelenleg 1200 pakisztáni dolgozik az egészségügyi szervezetnek. (New York Times)

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.