Újraválasztották a PES elnökének Szergej Sztanisevet

politika
2015 június 12., 18:46
comments 20
photo_camera Fotó: Mohai Balázs / MTI

Újraválasztották Szergej Sztanisevet, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökét a PES 10. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban. Kihívója, a spanyol Enrique Barón Crespo visszalépett a jelöltségtől.

Szergej Sztanisev a megválasztása utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a problémák megoldásának nem az a módja, hogy a bevándorlókat bűnbakoknak kiáltják ki vagy a halálbüntetés bevezetéséről beszélnek. Szerinte nem fogadhatják el azt folyamatot, amit a Fidesz indított el és amely meg akarja szabadítani Magyarországot az európai értékektől. A PES-elnök beszélt arról is, hogy miközben 300 millió forintot költött a kormány a bevándorlókkal kapcsolatos kampányra, mintegy 500 ezer magyar hagyta el az országot, mert nem volt munkája.

Szergej Sztanisev szerint Európa nem válhat erőddé, és azt kell szem előtt tartania, hogyan tudja a menekültek életét megmenteni, és azt is elmondta, hogy azért tartja a PES Budapesten a kongresszusát, mert tiszteli Magyarországot, és szeretnék, ha az ország továbbra is az európai értékeket követné – írja az MTI. A volt bolgár miniszterelnök nagy kihívásként értékelte, hogy nehéz időkben vezeti az európai szocialistákat, és célként jelölte meg a 2019-es EP-választás megnyerését.

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke azt mondta, hogy az európai országok demokratikus úton haladnak, és nincs olyan ország, ami ne lenne demokratikus, de a tagállamokban egyre inkább növekszik a vita a demokratikus alapértékek megkérdőjelezéséről.

Elmondta, hogy míg az 5 milliós Libanon 1 millió szír menekültet fogadott be, addig a több mint 500 milliós EU a szír menekültek csupán 5 százalékát. A probléma az, hogy a menekültek többsége négy tagállamba, Németországban, Olaszországba, Franciaországba és Svédországba megy, 90 százalékuk 9 országot jelöl meg célként.

Közölte, ha szétosztják a menekülteket a tagállamok között, akkor ez nem jelent problémát, azok ugyanis akkor jelennek meg, ha koncentrálódnak a menekültek. A szolidaritás a tagállamok között nagyon fontos – utalt arra, hogy az Európai Bizottság egy olyan formulán dolgozik, amely figyelembe veszi a többi között a lakosok számát, a GDP nagyságát. Martin Schulz szerint gazdaságilag erősebb tagállamok könnyebben tudják megoldani a problémát.

Az EP-elnök egyetértett azzal, hogy Szergej Sztanisevet nehéz időben választották újra, mivel magas a munkanélküliség, növekszik a kiábrándult polgárok száma, a menekültügyi helyzet is kihívások elé állítja a tagállamokat. Szerinte a szocialistáknak ki kell állniuk az alapértékek mellett, a problémákat nem oldhatják meg populizmussal. A szocialisták programja a beruházásokon keresztül a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre épül, illetve az adórendszer igazságosabb átalakítására – mondta. Nem a mi módszerünk a xenofóbia, a kisebbségek elnyomása, a halálbüntetés újbóli bevezetése – mondta.

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt mondta, Európa baloldala tiszteli az MSZP munkáját. Szerinte egy új kezdet esélyét hordozza a kongresszus, egy olyan kezdetét, ami szembe mer nézni a Magyarországot és Európát is érintő kiszolgáltatottsággal, reménytelenséggel.

Szerinte Európa konzervatív többsége nem mer változtatni, azt az utat járja, ami a pénzügyi válság előtt is meghatározó volt. A baloldalon van a sor: új kihívások, bátor lépések, amik megerősítik a szocialistákkal által vallott értékeket – mondta. Tóbiás szerint fenntartható az igazságosság látszata, ha a jognak nincs uralma, és lehet demokrácia, de attól nem lesz jogállam. Mint összegezte, ez ma mind Magyarország.

Az angolul mindig keményen taroló Gurmai Zita is mondott beszédet, mint a PES Women elnöke.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.