Magyarországon embertelen bánásmódnak minősül a börtönélet

POLITIKA
2015 június 13., 06:01

Elmarasztalta a a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot a rossz börtönviszonyok miatt. A bíróság hat ügyet emelt ki, kimondva, hogy büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik: a fogvatartottak körülményei összességében olyan rosszak, hogy

"az már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül."

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hat érintett 3400-tól 26 ezer euróig terjedő kártérítést kap a döntés értelmében és a bíróság felszólította a magyar államot, hogy fél éven belül dolgozzon ki menetrendet a probléma megoldására. Magyar Gábor ügyvéd szerint kétezer elítélt fordulhat a közeljövőben az emberi jogi bírósághoz, ami összesen akár tízmilliárdos kártérítéssel is járhat.

Jelenleg Magyarországon a fegyintézetek férőhely-kihasználtsága meghaladja a 140 százalékot, 13 ezer férőhelyen több mint 18 ezer elítéltet tartanak fogva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.