Balhé van az osztrák kormányban a menekültkérdés miatt

külföld
2015 június 14., 18:27
comments 565

Nagy felháborodást keltett kedden Johanna Mikl-Leitner a néppárti osztrák belügyminiszter, aki teljesen leállítaná a további menedékkérelmek elbírálását, és inkább a kitoloncolásoknak összpontosítaná az erőforrásokat.

A belügyminiszter szerint az eljárások leállításától Ausztria majd kevésbé lesz vonzó a menedékkérők számára, és akkor kevesebben jönnek.

Ezt viszont a kormány másik tagja, a szociáldemokrata Gerald Klug védelmi miniszter hülyeségnek tartja. Szerinte tévút lenne a kérelmek elbírálásának leállítása. Mert csak súlyosabbá tenné a helyzetet.

A védelmi miniszter elmondta, hogy évek óta azon dolgoznak, hogy az eljárás minél gyorsabban menjen, ami jó a kérelmezőknek és jó az osztrákoknak is, mert hamarabb kiderül, hogy kik azok, akik megkapják a jogot, hogy maradjanak, és kik azok, akiknek vissza kell menniük oda, ahonnan jöttek.

Szerinte az sem igaz, hogy ettől kevesebb ember menne az országba, mert

aki a háborús helyzet vagy üldöztetés elől menekül, annak nem az jár a fejében, hogy mennyi ideig tart majd az eljárás Ausztriában, hanem egyszerűen csak biztonságos helyre akar jutni.

2015 májusáig Ausztriában 20.620 darab menedékkérelmet adtak be, ami 183 százalékos emelkedésnek számít a tavalyi év azonos időszakához képest.

(Die Presse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.