Rendkívüli uniós csúcstalálkozó jöhet, ha nem sikerül megegyezni a görög reformokról a hét végéig

külföld
2015 június 15., 21:49
comments 75

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint rendkívüli tanácskozásra hívhatják össze péntek estére az uniós országok vezetőit és több napra bezárják a görög bankokat, ha nem sikerül megállapodásra jutni a görög államadósság-válság kezeléséről. Az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön ülnek össze, hogy megvitassák Görögország helyzetét.

A tárgyalások sikertelensége esetén haladéktalanul rendkívüli uniós csúcsot hívnak össze, akár már péntek estére, hogy a legfelső szinten keressék tovább a megállapodás lehetőségét. A Süddeutsche Zeitung szerint a terv azt is tartalmazza, hogy

a hétvégén megkezdik az euróövezet és Görögország közötti pénzforgalom ellenőrzésének előkészítését, aminek részeként néhány napra elrendelik valamennyi görög bank bezárását.

Ezután a bankok pénzforgalmi korlátozások mellett működhetnek tovább, így összeghatárt vezetnek be a napi kézpénzfelvételre és a belföldi átutalásokra. A külföldre irányuló átutalásokat nem teljesíthetik a bankok. Az intézkedés célja a pánikszerű, tömeges betétkivonás elkerülése.

A bankok esetleges bezárását és a fizetésképtelenséget képtelenségnek nevezte a görög kormány.

Mivel az áruk és a tőke szabad mozgása az egyik alapvető uniós szabadság, korlátozásáról csak egy különleges jogszabályban lehet rendelkezni. Ha Athén erre nem hajlandó, az euróövezeti partnereknek csak az a lehetőségük marad, hogy elszigetelik Görögországot a valutaunió pénzforgalmi rendszerében. Szinte kizárt, hogy a balos görög kormány belemenne a korlátozásba.

A német kormány szóvivője a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit.

(via MTI, Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.