A Makovecz család a sajtóból értesült a Makovecz-emlékműről, és nem támogatja azt

kultúra
2015 június 16., 05:59
comments 46

A 80. születésnapját ünneplő Melocco Miklós szobrászművész két hete mondta el, hogy a Clark Ádám a térre álmodott Makovecz-emlékmű terveit

„Orbán Viktor és Tarlós István is elfogadta. Az emlékmű egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében. A Sikló alján lenne méltó helye, a Nulla kilométerkövet pedig vissza kell tenni a Clark Ádám tér közepére.”

A Makovecz család és a Makovecz Imre Alapítvány közleményt adott ki, amiben tiltakoznak a nevetséges Makovecz-emlékmű tervei ellen, bár azt is írják, hogy egy emlékmű előbb-utóbb biztosan időszerű lesz. A teljes közlemény:

„A Makovecz család, illetve a Makovecz Imre Alapítvány köszönettel tartozik mindenkinek, aki Makovecz Imre emlékét, szellemiségét tiszteli, ápolja, és érte cselekedni is kész. Megütközéssel és sajnálattal vettük azonban tudomásul, hogy a sajtóból kell értesülnünk egy Budapest szívében elhelyezendő, nagyméretű emlékmű terveiről – még ha egyelőre igen homályosan körvonalazott tervekről van is szó. A mai magyar sajtó állapotát híven tükrözi a tervvel kapcsolatos visszhangok színvonala. Jellemzően senki nem vette a fáradságot, hogy egy interjúban csupán mellékesen említett elképzeléssel kapcsolatban tájékozódjon. Így történhetett, hogy a félinformációk ezúttal is csak pletykákat és indulatokat szabadítottak el, holott némi utánjárás után megtudhattuk: az emlékművel kapcsolatban semmilyen szinten nem történt döntés, sem annak helyszínéről, sem annak végleges formájáról.

Minthogy sem a családnak, sem az Alapítványnak nem állt módjában megismerni az emlékmű terveit, jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni.

Nem kétséges, hogy előbb-utóbb időszerű lesz Makovecz Imrének emlékművet állítani, ez azonban csakis a családdal és az Alapítvánnyal együttműködve, teljes nézetazonosságon alapuló közös akarattal valósítható meg, s nem utolsósorban: elejét véve a Hozzá méltatlan hisztériának.”

Korábban képzőművészek és művészettörténészek is tiltakoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.