Béketüntetés volt az oroszok megszállta Donyeckban

Ötszázan tüntettek a békéért Donyeckban, a tiltakozók lezárták a város egyik főútját, az Artyema utcát is. A tiltakozók az Oktyabrszkoje lakótelepen élnek - a külvárosi lakótelep mindössze három kilométerre van a donyecki reptértől, amiért hónapokig csatáztak a szakadárok az ukrán hadsereggel, és négy kilométerre a fronttól.

A lakótelepet rendszeresen lövi az ukrán hadsereg, mert a szakadárok a házak közé telepítették tüzérségüket. Így, bár papíron tűzszünet van, rendszeresek a támadások. "Srácok, hogy volna ez tűzszünet, ha közben gyermekek halnak meg?" - kérdezte például egy, a tüntetésen készült felvételen csak Jevgenyijként azonosított tüntető.

Jevgenyijt nem lehet azzal vádolni, hogy ne állna a szakadár Donyecki Népköztársaság pártján: ő azt követelte, hogy a szakadár milíciák mérjenek csapást az ukrán állásokra, és szorítsák hátra őket. De a tüntetők között voltak olyanok is, akik a szakadárokat hibáztatták. Szerintük a szakadároknak kéne kivonniuk a tüzérséget a lakótelepről, így az ukrán hadsereg sem lőné azt.

A tüntetésen felbukkant a szakadár állam vezetője, Alekszandr Zakarcsenko is. A mankóval közlekedő elnökre még saját hívei is rátámadtak. "Ha tudnád, hogy mennyire hittünk benned, de most csalódottak vagyunk. Békét ígértél, ezért szavaztunk rád Novemberben" - mondta neki egy azonosítatlan nő. (Via Kyiv Post)