Homoszexualizálják a molylepkéket a brit tudósok

meghökkentő nemtudomány
2015 június 17., 16:36
comments 43

A molypopuláció visszaszorítása érdekében új kísérletbe kezdett a neves londoni Természettudományi Múzeum: női feromonok - szagingerek - segítségével csábítják homoszexuális kapcsolatra a hím lepkéket.

A párválasztásban fontos szerepet játszó vágykeltő vegyi anyagokat kis mennyiségben viasztáblákon helyezik el. A táblákkal érintkezve a hím molylepkékre kerülnek a női feromonok. Így vonzóvá válnak a fajta hím egyedei számára.

A feromonok annyira elbódítják a hím lepkék érzékeit, hogy képtelenek lesznek felismerni a nőstényeket

– magyarázta Georgina Donovan, a kísérletben részt vevő Exosect nevű brit vállalat szóvivője. "Ha egy kezeletlen hím egy feromonnal kezelt hímmel lép kapcsolatba, úgy viselkedik, mintha párosodna, például elkezdi a szárnyait rezegtetni" – tette hozzá.

A párosodási kísérlet azonban sikertelen lesz, így ezzel a technikával korlátozni lehet a molyok szaporodását, amelyek elterjedését elősegíti a lakások jobb szigetelése és fűtése.

(MTI / Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.