Kolozsvári magyar politikusok: Bénítja az önkormányzat munkáját a korrupcióellenes harc

külföld
2015 június 17., 17:31
comments 37

Sajnos nem voltunk ott, ezért csak az MTI alapján tudunk beszámolni erről a sajtóbeszélgetésről, de

egészen parádés gondolatok hangoztak el.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke elmondták, nagyon szomorúak, hogy országukban fellépnek a korrupció ellen. Az önkormányzatok munkája ugyanis megbénul a korrupció elleni harc miatt, állították egy sajtóbeszélgetésen.

Horváth Anna elmondta: többféleképpen értelmezhető törvények alapján kell végezniük a munkájukat, ezért soha nem lehetnek biztosak abban, hogy törvényesen járnak el. Korábban azt gondolta, hogy amennyiben nem használja személyes haszonszerzésre a tisztségét, nem érheti baj. Ez a meggyőződése azonban szertefoszlott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanai visszaszolgáltatása miatt elítélt Markó Attila képviselő, majd a stratégiai privatizációk ügyében elítélt Nagy Zsolt volt távközlési miniszter, illetve a vád alá helyezett Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester ügye után.

Vákár István - aki az elmúlt egy évben a Kolozs megyei önkormányzat elnöki teendőit látta el – kijelentette, nagyon sok önkormányzati fejlesztés állt le amiatt, mert az illetékesek félnek aláírni a szerződéseket. Hozzátette, a közszereplők közül sokan akarták a tisztségeket, de az elmúlt időszak letartóztatásai óta nem merik vállalni a tisztséggel járó felelősséget.

Vákár úgy vélte, a korrupcióellenes harc olyan hangulatot teremtett, mint ami az 1950-es-1960-as évek Romániáját jellemezte.

Sőt, Horváth Anna szerint még rosszabb a helyzet, hiszen most már a társadalom sem támogatja, hanem megbélyegzi azokat, akiket megtalált a korrupcióellenes ügyészség. Az alpolgármester azt is sérelmezte, hogy a hivatali visszaélés és mulasztás is korrupciós bűntettnek minősül, mivel "akaratlanul" is el lehet követni.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.