2015 első három hónapjában nagyon sok koszovói akart átutazni Magyarországon

POLITIKA
2015 június 18., 10:26
comments 114

Csütörtökön publikálta jelentését az Eurostat az Európai Unióban 2015 első három hónapjában menedéket kérő 184 815 emberről. Ebből világosan kiderül, hogy Magyarországon az első negyedévben sokan kértek menedéket, és ezek a menedékkérők döntő többsége koszovói.

Az Eurostat szerint a vizsgált időszakban az EU tagországai közül Németországban kértek a legtöbben menedéket, összesen 73 120-an. Magyarország a második helyre jött fel 32 810 fővel, ami 17 százalékos emelkedést jelent 2014 utolsó negyedévéhez képest. Az EU egészét nézve a 2014-es jelentős növekedés után gyakorlatilag stagnál a menedékkérők száma.

A legtöbben, az összes menedékkérő 26 százaléka Koszovbóból érkezik az EU-ba. őket a szírek (16%) és az afgánok (7%) követik.

A felmérés legérdekesebb eredménye talán az, hogy az EU-ban menedéket kérő koszovóiak kilencven százaléka Németországban és Magyarországon kér menedéket. Magyarországon az előző negyedévhez képest hetven százalékkal nőtt a Koszovóból érkezők száma, míg az afgánok és a szírek száma csak 12 és 7 százalékkal növekedett. Afgán állampolgárból 4020, szírből pedig 2415 kért menedéket nálunk 2015 első három hónapjában.

A Helsinki Bizottság adatai szerint egyébként az Eurostat adatfelvétele óta a koszovóiak száma töredékére csökkent a menedékkérők közt, míg a sokszor valóban a közvetlen életveszély elől menekülő afgánok, szírek és irakiak száma nőtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.