A nigériai hadsereg ugyanolyan kegyetlen a civilekkel, mint a Boko Haram

külföld
2015 június 18., 17:10
comments 164

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet júniusi, 133 oldalas jelentése nem könnyű olvasmány. Az interjúkon és kiszivárogtatott katonai dokumentumokon alapuló jelentés szerint 2012 februárja óta a Boko Harammal harcoló

a nigériai hadsereg a legembertelenebb módon bánt a fogságába esett, sokszor gyerekkorú emberekkel. A zsúfolt körülmények, kínzások, éheztetések és statáriális kivégzések miatt legkevesebb nyolcezer ember, java részük civil, életét vesztette.

Bár régóta lehetett tudni a hadsereg túlkapásairól, ennek ellenére ez az első részletes bizonyíték a hadsereg ellen. A hosszú anyag végére érve az embernek az az érzése, hogy nehéz különbséget tenni a nigériai hadsereg és a világ legkegyetlenebb terrorszervezetének tartott Boko Haram között.

Csak a Boko Haramot nem támogatja az Afrikai Unió és a szomszédos országok, illetve az amerikai és az európai országok teljes hírszerzése. Az Amnesty jelentése szerint

a hadsereg az elmúlt két és fél év során legkevesebb 1200 foglyot végzett ki tárgyalás nélkül.

2014 március 14-én a giwai katonai barakk utáni támadást egy kegyetlen megtorlás követte, ezen az egy napon 640 fogollyal végeztek.

photo_camera A nigériai hadsereg katonái ünnepelnek, miután visszafoglalták Bama városát a Boko Haramtól. 2015. március 25. AFP Fotó: NICHOLE SOBECKI.

Az Amnestynek megszólaló egyik tiszt szerint támadások után a katonák

"elmennek a legközelebbi településre és megölnek minden fiatalt ... sokan közülük ártatlanok és fegyvertelenek."

A jelentés szerint a hadsereg legkevesebb húszezer foglyot ejtett, közülük sokan gyerekkorúak - 9 éves a legfiatalabb - és a foglyokat a külvilágtól elzárva, zsúfolt, nem szellőző tömlöcökben tartják. Az Amnesty egy listát is megkapott egy magas rangú tiszttől, amelyik 683 olyan fogoly nevét tartalmazta, aki a fogság során vesztette életét.

2013-ban 4700 holttestet szállított a hadsereg hullaházakba a Giwa melletti gyűjtőtáborból egyedül.

Egy kiszabadult fogvatartott egy interjúban elmondta, hogy érkezéskor egy katona azzal fogadta őket, hogy

"Üdvözöllek a halál házában. Üdvözöllek ott, ahol meg fogsz halni."

A fogoly szerint a vele együtt letartóztatott 122 emberből mindössze 11 élte túl a fogva tartást. A legtöbben egyszerűen megfulladnak a levegőtlen termekben. Egy másik interjúalany arról számolt be, hogy körülbelül háromszázan szomjan haltak, miután két napig semmi vizet sem juttattak nekik az őrök.

Az őrök, hogy megfékezzék az embertelen körülmények miatt kitört járványokat, rendszeresen gomba- és rovarölő gázokkal fertőtlenítették a tömlöcöket, de sokszor nem vitték ki a foglyokat előtte. Sokan belehaltak a mérgezésbe.

Az Amnesty International a Nemzetközi Büntetőbíróságnak azt javasolja, hogy legkevesebb öt, magas rangú nigériai tiszt ellen induljon vizsgálat emberiesség ellenes és háborús bűncselekmények miatt. A nigériai hadsereg persze mindent "cáfol", csavaros logikájuk szerint az Amnesty International a Boko Haramnak dolgozik és csak el akarják terelni a figyelmet az iszlamisták háborús vereségeiről.

A márciusi elnökválasztást kisebb meglepetésre megnyerő, muszlim Muhammadu Buhari újjonan alakult kormánya kicsit érzékenyebben reagált, mint a hadsereg. A kampány során Buhari reformokat és az önkényesség végét ígérte a hadseregben. Egyik első intézkedéseként a Boko Haram ellenes harc főhadiszállását áthelyezte Abudzsából az északi Maiduguriba. Kabinetje pedig az eset kivizsgálást ígérte.

A jelentés alapján az biztosnak tűnik, hogy a Boko Haram által sanyargatott civil lakosság pont azokban bízhat a legkevésbé, akiknek meg kellene fékeznie az iszlamistákat.

(Guardian, Amnesty International)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.