Nem született megállapodás a görög hitelek ügyében

Nem született megállapodás a görög adósságválság ügyében az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásán. Donald Tusk ezért hétfő estére összehívta az eurózóna-országok vezetőinek csúcsértekezletét.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter szerint a megállapodás "még nincs a láthatáron", de az még így is elképzelhető a június végi határidő lejárta előtt, ha a görög fél megfelelő elképzelésekkel áll elő.

Görögországnak június végéig mintegy 1,6 milliárd eurós törlesztési kötelezettsége van. Athén 2010 óta mintegy 320 milliárd euró értékben kapott mentőcsomagokat.

A görögök az adósság egy részének az elengedését, a fennmaradó adósság futamidejének meghosszabbítását szeretnék elérni. Közben a görög lakosság tovább folytatta a pénzének a kimentését a bankokból.

Az Európai Központi Bank elnöke, Benoit Coeure, arra a kérdésre, hogy ki tudnak-e nyitni, azt felelte:

"holnap igen, de hogy hétfőn mi lesz, azt nem tudom".

Hétfőtől szerdáig 2 milliárd eurót vettek ki a betétesek a görög bankokból. Ez kétszerese annak, amennyit az EKB a héten jóváhagyott a rendkívüli likviditási támogatási alapból. Ha ez így folytatódik, akkor a görög kormány kénytelen lesz tőkekorlátozásokat bevezetni szakértők szerint.

A görög központi bank adatai szerint már januártól májusig majdnem 30 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett.