Európa kicsinálja Putyin propagandagépezetét

külföld
2015 június 19., 08:58
comments 258

Három európai ország egy csütörtöki döntéssel jelentősen megnehezítette az orosz állami propaganda működését:

Franciaország, Belgium és Ausztria befagyasztotta a hivatalos orosz hírügynökség, a TASZSZ, illetve az állami propagandaadó, a Russia Today bankszámláit.

A három európai ország nem politikai okokból, hanem egy nemzetközi döntőbíróság ítéletének eleget téve döntött így. 2014 júliusában a nemzetközi döntőbíróság

50 milliárd dollár kártérítésre kötelezte Oroszországot,

amiért az orosz állam illegálisan sajátította ki Mihail Hodorkovszkij olajipari óriásvállalata, a Jukosz vagyonát.

Oroszország a kötelező ítélet ellenére eddig egy fillért sem fizetett, így az érintett országoknak nem maradt más lehetőségük, mint az országaikban vezetett orosz állami számlák befagyasztása.

A Forbes orosz kiadásának értesülései szerint a három ország nemcsak a számláit, de a vagyonát is befagyasztotta a tévéadónak és a hírügynökségnek, bár ezt Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője tagadja. A Jukosz vagyonkezelő holdingja, A Group Menatep Ltd igazgatója viszont megerősítette az orosz állami vagyon lefoglalását:

állítása szerint lefoglalták az RT párizsi székházát is, ami az orosz állam tulajdonában volt.

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.