Ezrek tüntettek Athénban az euró megtartásáért

2015 június 19., péntek 4:09
39

Az "Európában maradunk" jelszót skandálva 6-7 ezer fős tömeg vonult a parlament épülete elé Athén központjában csütörtök este. Nagyjából ugyanannyian voltak, mint azok, akik szerdán Cirpasz kormányfő mellett tüntettek.

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Cirpasz kormányának csütörtökön megint nem sikerült megállapodnia a hitelezőkkel, így egyre valósabb az államcsőd veszélye, és minden, ami ezzel jár. Például a kizárás az euróövezetből, ami még a visszafogottabb forgatókönyvek szerint is nagyjából a görög gazdaság azonnali összeomlásához, ha nem egyenesen magához az apokalipszishez vezetne.

Ez az, ami ellen most 6-7 ezren tüntettek.

"A legtöbb ember, akit itt lát, még sohasem tüntetett. De mi vagyunk a csendes többség. Nem akarjuk, hogy azok győzzenek, akik hangosabban kiabálnak"

- mondta a tüntetés egyik résztvevője, egy építési vállalkozó, aki saját bevallása szerint száz százalékban egyetért a feltételekkel, amiket a hitelezők szabtak Görögországnak.

A hitelezők az állami jóléti kiadások jelentős lefaragását várják, tekintettel arra, hogy ezeket a jóléti kiadásokat a kormány a hitelekből fizeti, mert a gazdaság nem termeli meg a fedezetét.

A közvélemény-kutatások szerint a görögök többsége még úgy is az euró megtartását támogatja, hogy közben sokan bírálják a hitelezők által előírt megszorító intézkedéseket.

Görögországnak június végéig 1,6 milliárd euró hitelt kéne törlesztenie. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt