Ezrek tüntettek Athénban az euró megtartásáért

külföld
2015 június 19., 04:09
comments 39

Az "Európában maradunk" jelszót skandálva 6-7 ezer fős tömeg vonult a parlament épülete elé Athén központjában csütörtök este. Nagyjából ugyanannyian voltak, mint azok, akik szerdán Cirpasz kormányfő mellett tüntettek.

photo_camera AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Cirpasz kormányának csütörtökön megint nem sikerült megállapodnia a hitelezőkkel, így egyre valósabb az államcsőd veszélye, és minden, ami ezzel jár. Például a kizárás az euróövezetből, ami még a visszafogottabb forgatókönyvek szerint is nagyjából a görög gazdaság azonnali összeomlásához, ha nem egyenesen magához az apokalipszishez vezetne.

Ez az, ami ellen most 6-7 ezren tüntettek.

"A legtöbb ember, akit itt lát, még sohasem tüntetett. De mi vagyunk a csendes többség. Nem akarjuk, hogy azok győzzenek, akik hangosabban kiabálnak"

- mondta a tüntetés egyik résztvevője, egy építési vállalkozó, aki saját bevallása szerint száz százalékban egyetért a feltételekkel, amiket a hitelezők szabtak Görögországnak.

A hitelezők az állami jóléti kiadások jelentős lefaragását várják, tekintettel arra, hogy ezeket a jóléti kiadásokat a kormány a hitelekből fizeti, mert a gazdaság nem termeli meg a fedezetét.

A közvélemény-kutatások szerint a görögök többsége még úgy is az euró megtartását támogatja, hogy közben sokan bírálják a hitelezők által előírt megszorító intézkedéseket.

Görögországnak június végéig 1,6 milliárd euró hitelt kéne törlesztenie. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.