Ilyen az, amikor egy repülőgéphordozó katapultjával kilőnek egy négytonnás teherautót

külföld
2015 június 19., 03:17

Az amerikai haditengerészet hamarosan szolgálatba helyezi legújabb repülőgéphordozóját, a USS Gerald R. Fordot (CVN 78). A 2016-ra tervezett átadás előtt még sok tesztet kell lefuttatni. Például ellenőrizni kellett, hogy megfelelően működnek-e a gépek gyors felszállását segítő katapultok.

A repülőgéphordozókat hagyományosan gőzkatapultokkal szerelték, de a CVN 78-asra új típusú, elektromágneses katapultokat szereltek. Ezek működését kellett most a gyakorlatban is kipróbálni.

Mi volna alkalmasabb egy gőzkatapult tesztelésére annál, hogy négytonnás teherjárműveket lődözzenek ki vele a tengerbe?

uss_gerrald_r_ford_cvn_78

A kísérlet látványos sikerrel zárult, az EMALS névre keresztelt új, elektromágneses katapult nagy sebességgel, szép ívben lőtte elég messzire a négytonnás járműveket, amik aztán a kellően lapos indítási szögnek hála még szépen kacsáztak is a virginiai Newport News kikötőjének nyugodt vizein.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.