Megbocsátottak a hozzátartozók a charlestoni lövöldözőnek

Tbg
Egyéb
2015 június 20., 06:44
comments 362

Ettől függetlenül akár halálra is ítélhetik a 21 éves Dylan Roofot, akinek első meghallgatása pénteken volt. A fiú kilenc fekete hívővel végzett szerdán egy metodista templomban Charlestonban.

Roofot a bíró nem engedte szabadlábon védekezni, előzetesben tartják az eljárás végéig, de egymillió óvadékot határozott meg.

Az igazságügyi minisztérium pénteken közölte: vizsgálja, hogy a charlestoni mészárlás gyűlölet-bűncselekmény mellett nem minősíthető-e egyúttal belföldi terrorcselekménynek is. Ha bűnösnek találják, Roofot halálra ítélhetik, írja az MTI.

Roofot pénteken videofelvételen lehetett látni, ekkor szembesítették áldozatainak hozzátartozóival, akik közül többen azt mondták neki könnyek között, hogy megbocsátottak neki, de tanúsítson bűnbánatot.

Unokabátyja, Carson Cowles ugyanakkor azt nyilatkozta, saját maga lenne a hóhéra, ha erre lehetőség adódna. A férfi szerint anyja nem rasszistának nevelte Roofot.

A fiúnak állítólag több fekete barátja volt, de tettének indítéka mégis egy faji háború kirobbantása lehetett. Lövöldözés közben azt kiabálta, a feketék megerőszakolják a fehér nőket, és elveszik az országot. Ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó fekete barát nyugodtnak írta le, bár arról beszélt neki, hogy egy iskolát meg akar támadni.

photo_camera Roof egyik fekete barátja, aki szerint nem voltak rasszista megjegyzései, de egy tervezett, iskola elleni támadásról beszélt neki  (Forrás: BBC)

 

Tettére hónapokig készült, végül a születésnapjára kapott pénzből vásárolt fegyverrel hajtotta végre. (MTI/BBC/CBS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.