A román miniszterelnök ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri egy rövid időre

külföld
2015 június 21., 12:17
comments 57

A térdszalagszakadással megműtött Victor Ponta román kormányfő lábadozása idejére ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri Klaus Iohannis román államfőtől egy legfeljebb 45 napig tartó átmeneti időszakra.

Ponta hétfőn küld átiratot az elnöki hivatalba, amelyben Gabriel Oprea belügyminiszter és nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes ideiglenes kinevezését javasolja a kormány élére.

Pontát, aki egy kosárlabda-mérkőzésen sérült meg, június 15-én műtötték meg egy törökországi klinikán: akkor saját hatáskörben, korlátozott jogkörökkel bízta meg Opreát péntekig a kormány operatív vezetésével. Ha az államfő elfogadja Ponta javaslatát, Oprea teljes jogkörrel elláthatja a miniszterelnöki teendőket Ponta visszatéréséig.

Az ügy _pikantériája_, hogy közben Ponta ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított, okirat-hamisítás, pénzmosás, adócsalásban való bűnsegédlet és összeférhetetlenség gyanújával. Ez ügyben viszont Ponta jelezte, hogy nem hajlandó lemondani, mivel élvezi a koalíció támogatását. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.