Szíriai menekülttáborba látogatott Angelina Jolie

Az Oscar-díjas színésznő nemzetközi fellépést sürgetett, hogy a világ segítsen azoknak a szíriai menekülteknek, akik jelenleg embertelen körülmények között élni ezekben a táborokban.

(AFP)

Jolie a Törökország délkeleti részén fekvő menekülttábort látogatta meg, mint az ENSZ menekültügyi szervezetének különmegbízottja, mivel szombaton volt a menekültek világnapja. Aznap találkozott a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal is. Újságíróknak Jolie arról beszélt, hogy azért épp ide látogatott el, mert ez a hely jelenleg epicentruma egy globális válságnak.

Annak kell ezt neveznünk, ami: nem csak egy menekültválság, de válsága a globális biztonságnak és a kormányzásnak is, ami a valaha tapasztalt legrosszabb menekültválságban és tömeges kitelepülésekben mutatkozik meg.

Egy csütörtökön megjelent összesítés szerint jelenleg 59,5 millió ember volt kénytelen háború és az erőszak elől menekülve elhagyni otthonát. A menekültek fele gyermek. 2013 óta 8,3 millió ember menekült el otthonából, soha ekkora emelkedést ilyen rövid idő alatt még nem regisztráltak.

Az első üzenetem, hogy itt az ideje annak, hogy az emberek tiszteljék a menekültek helyzetét és meglássák az értéket bennük. Meg kell védenünk őket és beléjük kell fektetnünk. Ők nem részei a problémának, hanem ők e globális válságra adandó megoldás részei.

- mondta el Jolie, aki felszólította a nemzetközi közösségeket és a világ vezetőit, hogy vegyék észre, mi történik a világban. Jolie köszönetét fejezte ki Törökországnak és a többi olyan országnak, ahol befogadják a menekülteket. Törökország az utóbbi időben többször jelezte, hogy úgy érzik, egyedül hagyta őket a világ ezzel a problémával. Az országban jelenleg 1,8 millió szíriai menekült él. (Telegraph)