13 millió forintból jön ki egy új iPhone Venezuelában

Az unortodox gazdaságpolitikát folytató ország egyre jobban kezd megborulni, az egekbe szökő infláció pedig nem kímélte az okostelefonok és egyéb kütyük árait se. A Bloomberg jelentése szerint a hivatalos átváltási rátát alapul véve a legújabb iPhone 6-os modell 47 ezer dollárért, azaz közel 13 millió forintért vihető el. Az árat az infláció mellett a hiánygazdaság is meglökte, a legmenőbb telefonokból nincs is elég az üzletekben.

A venezuelai bolívarnak jelenleg két hivatalos átváltási értéke is van, 6,3 illetve 12 bolívar/dollár, amivel a kormány számol, ha olyan alapvető javak áráról van szó, mint mondjuk a gyógyszerek.

Ugyanakkor emellett pedig létezik a jóval reálisabb feketepiaci váltószám, ami jelenleg 456 bolívar/dollár árfolyamon mozog, ebből jönnek ki az elképesztő árak.

Sorban állás Caracasban (FEDERICO PARRA / AFP)

Egy középkategóriás okostelefon most 17 ezer bolívárért vásárolható meg, ami 2,3 hónapnyi minimálbérrel egyenlő. Egy új iPhone 6-os 300 ezer bolívárt ér, ami a hivatalos átváltási értéken több mint 47 ezer dollár. A feketepiaci áron számolva persze mindez mindössze 657 dollár, ami jóval normálisabb ár egy kártyafüggetlen csúcsmobilért.

A másik megfigyelt jelenség, hogy az országban épp az elszabaduló árak és a hiánygazdaság miatt borzasztóan elszaporodtak telefonlopások, elég az utcán elővenni egy jobb készüléket, hogy kikapják a kezünkből. (Bloomberg/BI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.