13 millió forintból jön ki egy új iPhone Venezuelában

külföld
2015 június 22., 17:02
comments 73

Az unortodox gazdaságpolitikát folytató ország egyre jobban kezd megborulni, az egekbe szökő infláció pedig nem kímélte az okostelefonok és egyéb kütyük árait se. A Bloomberg jelentése szerint a hivatalos átváltási rátát alapul véve a legújabb iPhone 6-os modell 47 ezer dollárért, azaz közel 13 millió forintért vihető el. Az árat az infláció mellett a hiánygazdaság is meglökte, a legmenőbb telefonokból nincs is elég az üzletekben.

A venezuelai bolívarnak jelenleg két hivatalos átváltási értéke is van, 6,3 illetve 12 bolívar/dollár, amivel a kormány számol, ha olyan alapvető javak áráról van szó, mint mondjuk a gyógyszerek.

Ugyanakkor emellett pedig létezik a jóval reálisabb feketepiaci váltószám, ami jelenleg 456 bolívar/dollár árfolyamon mozog, ebből jönnek ki az elképesztő árak.

photo_camera Sorban állás Caracasban (FEDERICO PARRA / AFP)

Egy középkategóriás okostelefon most 17 ezer bolívárért vásárolható meg, ami 2,3 hónapnyi minimálbérrel egyenlő. Egy új iPhone 6-os 300 ezer bolívárt ér, ami a hivatalos átváltási értéken több mint 47 ezer dollár. A feketepiaci áron számolva persze mindez mindössze 657 dollár, ami jóval normálisabb ár egy kártyafüggetlen csúcsmobilért.

A másik megfigyelt jelenség, hogy az országban épp az elszabaduló árak és a hiánygazdaság miatt borzasztóan elszaporodtak telefonlopások, elég az utcán elővenni egy jobb készüléket, hogy kikapják a kezünkből. (Bloomberg/BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.