Bár egyetlen meleg pár sem él ott, a 48 lakossal rendelkező Pitcairn-szigeteken legalizálták a melegházasságot

külföld
2015 június 23., 13:32
comments 94

A Csendes-óceánon fekvő Pitcairn-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe, Új-Zéland és Panama között fekszik, négy szigetből áll. Mindössze 48 lakosa van. És most elfogadtak egy törvényt, hogy az azonos nemű párok is házasodhatnak ott.

A szigeteken 1790 óta élnek emberek, a Bounty utazói és tahiti kísérőik népesítették be.

A szigetek helyettes kormányzója, Kevin Lynch arról beszélt, hogy az új törvény már május 15-e óta hatályos, csak eddig nem tudták frissíteni a kormányzati honlapot technikai problémák miatt. A döntést azok a folyamatok indokolták, amik az utóbbi időben Nagy-Britanniában történtek, ahol rövid időn belül Angliában, Walesben és Skóciában is engedélyezték az azonos neműek házasságát. A döntést egyhangúlag támogatta a sziget tanácsa.

photo_camera Kép: Wikipeda

A Guardianban nyilatkozó helyiek szerint jelenleg egyetlen ismert homoszexuális pár sem él a szigeten, így nem tudnak arról, hogy bárki élni szeretne a lehetőséggel.

Nem Pitcairn-szigetekért csináltuk mindezt. De ez olyan, mint minden más a világban. Mindenhol máshol ez történik, szóval miért ne?

- mondta erről egy a szigeteken élő, hetedik generációs hölgy. Szerinte a szigeteken élők nem is nagyon beszélgettek erről a döntésről mindaddig, amíg a világsajtó fel nem kapta pár napja a sztorit.

Ausztrál melegjogi aktivisták szerint a sziget kínálta lehetőség csábító lehet akár ausztrál meleg pároknak is, akik otthon jelenleg még nem házasodhatnak össze.

Ha már a helyszín szóba jött, Pitcairn-szigeteknek ehhez a történethez képest elég sötét múltja van, 2004-ben komoly botrány rázta meg a szigetet. Akkor kiderült, hogy a sziget hat lakója, köztük az akkori polgármester, szexuálisan zaklatta a sziget fiatal lányait mintegy 40 éven át. A botrány akkor annyira megrázta a szigetet, és olyan sokan elköltöztek, hogy félő volt, hogy lakatlanná válik a térség. A kormány azóta már ingyen földet is kínál az odaköltözőknek. (Guardian, Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.