Brüsszelnek nem tetszik, hogy Magyarország nem fogadja vissza a menekülteket nyugatról

Az Európai Bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, miért függesztette fel a menekültek más uniós tagállamokból való visszafogadását.

A magyar kormány szóvivője egy bécsi háttérbeszélgetésen említette, hogy Magyarország "technikai okokra hivatkozva" felfüggeszti a Dublin III. rendszert, amelyik alapján az európai tagországok visszaküldhetik a menekülteket oda, ahol beterjesztették menekültkérelmüket.

Miután Magyarország technikai okokkal magyarázta lépését más államoknak, az Európai Unió tudni akarja, hogy milyen lépések történtek a probléma megoldására.

"Minthogy a dublini rendelet nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére,"

jelentette ki a bizottság egyik szóvivője.

Közben az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner szintén arra szólította fel Magyarországot, hogy tartsa be az aláírt rendeleteket és bekérették a bécsi magyar nagykövetet is.

(MTI)