Jogerősen lehet trollfejekkel kitakarni a rendőrök arcát

jog
2015 június 23., kedd 9:46
67

A bíróság ítélt így másodfokon az Index és a Készenléti Rendőrség között zajló perben. A rendőrség azért rágott be, mert az Index 2013-ban lehozott egy képriportot egy eseményről, amin a rendőrség új sapkáit mutatták be. Mivel azonban itthon akkor még nem nagyon lehetett kitakarás nélkül közölni rendőrök képeit, a lapnál trollfejeket vágtak a rendőrök arca helyére.

A rendőrség 500 ezer forintot szeretett volna, a jó hírnév és a becsület megsértése miatt.

Mármint trollfejet, nem lófejet.

Tavaly májusban a bíróság már az Indexnek adott igazat, mivel a kitakarás jogszerű volt, a módja pedig csak véleménynyilvánításnak számított. Ezt erősítette meg most másodfokon a bíróság.

A per kezdete óta amúgy az is bizonytalanná vált, hogy ki kell-e takarni a rendőrök arcát. Az Alkotmánybíróság tavaly szeptemberi határozata szerint csak indokolt esetben. A Kúria pedig januárban hozott jogegységi határozatot, e szerint szerint a rendőrök, és más, nyilvánosság előtt dolgozó, közfeladatot ellátó személyek még nem közszereplők, de nem is magánszemélyek, ezért szituációtól függ, hogy engedély nélkül közzétehető-e képmásuk, illetve róluk készült hangelvétel.(via hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt