Magyarország nem fogadja vissza a menekülteket

Magyarország bécsi nagyköveségén fogadott osztrák újságírókat háttérbeszélgetésen Perényi János bécsi nagykövetet és Kovács Zoltán kormányszóvivő. A háttérbeszélgetésen a Die Presse újságírói is részt vettek. Az Index információi szerint itt hangzott el, hogy Magyarország felfüggeszti a Dublin III. rendeletet.

Ez a rendelet írja elő, hogy ez EU tagállamai visszatoloncolják a menedékkérőket abba a tagországba, ahol a kérelmüket benyújtották.

A kormány hetek óta több tízezer németországi és osztrák menekült charterrepülős visszatoloncolásával riogatott. Kósa Lajos például azzal érvelt, hogy

“most már potenciálisan 160 ezer és 200 ezer közé tehető azoknak a száma, akiket nekünk [nyugatról] vissza kellene fogadnunk.”

Erről a riogatásról írtuk két hete, hogy ez a kormány egyik legnagyobb hazugsága a menekültkérdésben. A Helsinki Bizottság is hasonló állásponton van, szerintük összesen 42 menedékkérő érkezett ténylegesen vissza Németországból. Az összes visszatoloncolások száma sem érte el a hatszázat.