A japánok tervezhetnek a Városligetben zeneházat, a franciák múzeumi terve elhasalt

Budapest
2015 június 24., 10:48

Két, a Városligetbe álmodott múzeum tervezése is eljutott a közbeszerzésig. Felemás sikerrel.

Az eredeti tervek szerint négy múzeum kap új épületet a Városligetben. Nemzetközi pályázaton választották ki a győztes terveket tavaly év végén.

A japán Sou Fujimoto Architects tervezheti a Magyar Zene Házát. Ez lesz a műjégpálya mellett, a Kertem helyén.

photo_camera A Magyar Zene Háza valós környezetben

A közbeszerzésen átment, 740 millióért készülnek a tervek.

A Néprajzi Múzeumra érkezett tervek közül a francia Vallet de Martinis DIID Architectes-ét hirdették győztesnek.

liget_1.galleryA közbeszerzési pályázaton viszont elbukott, mert az ajánlatukat érvénytelennek nyilvánították.

A Néprajzi Múzeumról egyébként nemrég L. Simon László államtitkár azt mondta, hogy azt máshol is el tudja képzelni.

A korábbi eredményhirdetés alapján a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a Magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.

ligetmuzeumok

A két kocka terve állítólag nem nyerte el Orbán Viktor tetszését. Ezekben még nincs eredménye a közbeszerzésnek, de Lázár János június elején azt mondta: 

" a Városliget  projekt támogatásáról döntött tegnap a kormány. Mint mondta, a magyar építész társadalomban szerint intenzív vita alakult ki a Liget projekttel kapcsolatban, de a kormány meghozta a döntését, és ezt nem fogják megváltoztatni."

A Városligetbe tervezik az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületét is, ennek nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázatán áprilisban hirdettek győztest, de kettőt is.

Két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázaton. Erre is elköltenek idén 2,7 milliárdot, de még nem döntötték el, hogy a norvég Snøhetta vagy a japán SANAA tervei valósulnak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.